1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähkökatkot

Pelastusylijohtaja Kainuun sähkökatkoista: Maakaapeloinnista ei ole tähän hätään apua, mieluummin sähkölinjojen väylät turvattava

Sähkölinjoja on pyritty viime vuosina kaivamaan maahan turvaan myrskyiltä ja lumelta, jotta esimerkiksi Kainuun tapaisilta ongelmilta voitaisiin välttyä.

Esko Koskinen
Pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta kertoiAamu-tv:ssä, millä tavoin Suomessa on varauduttu poikkeustilanteisiin.

Pelastusylijohtajan Esko Koskisen mukaan sähköjohtojen kaivamisesta maahan ei saada nopeaa ratkaisua Kainuun kaltaisille sähkönjakeluongelmille.

Koskinen sanoi tiistaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että harvaan asutuilla seuduilla maakaapelointi ei ole realistisin vaihtoehto, koska se tulee siellä toimiville sähköyhtiöille kalliiksi.

– Harvaan asutuilla seuduilla on mieluummin mietittävä sähkölinjojen väylien ylläpitoa ja turvaamista, Koskinen totesi.

Sähkölinjoja on pyritty viime vuosina kaivamaan maahan turvaan myrskyiltä ja lumelta, jotta esimerkiksi Kainuun tapaisilta ongelmilta voitaisiin välttyä. Maakaapelointiaste on kuitenkin noussut vain noin prosenttiyksikön vuodessa.

Energiaviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen keskijänniteverkosta oli vuoden 2016 lopussa maakaapeloitu arviolta 19 prosenttia ja pienjänniteverkosta 42 prosenttia.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

72 tuntia pitäisi pärjätä omillaan

Kainuun sähkönjakeluongelmat kestivät yli viikon. Koskisen mukaan Suomessa sähkön toimitusvarmuus on silti hyvällä tasolla, vaikka etenkin Itä-Suomi ja Pohjanmaa ovat herkkiä alueita myrskyn aiheuttamille puutuhoille.

– Sähköverkkojen toimitusvarmuus on ylipäänsä se asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Tuhojen varalta on harjoiteltava jatkuvasti.

Kainuun sähkökatkot aiheuttivat kriittisiä tilanteita muun muassa monilla maatiloilla ja kodeissa. Koskisen mielestä viranomaiset onnistuivat toiminnassaan hyvin poikkeustilanteen aikana.

– Kunnat, pelastuslaitos ja terveysviranomaiset pystyivät varmistamaan ihmisten turvallisuuden. Siitä kiitos kainuulaisille viranomaisille.

Koskisen mukaan ihmisten pitäisi myös itse varautua sähkökatkoksiin. Hän muistuttaa, että Suomessa ja Euroopassa on olemassa sääntö, jonka mukaan kotitalouksien tulisi pärjätä sähkökatkotilanteessa 72 tuntia ilman apua.

– Kotona pitäisi olla siltä varalta vettä, kuivamuonaa, paristoja, patteriradio, akun varaparistoja ja latureita, Koskinen neuvoo.

Lue myös:

Kauppakamarit: Ministeriön esitys sähkövarmuudesta epätasa-arvoinen

Sähkölinja putosi miehen päälle Ristijärvellä – sai pahoja palovammoja

Kainuun 5 miljoonan euron sähkökaaoksen taustalla muutakin kuin tykkylumi – Sähköyhtiö tulevasta: "Pistää pelottamaan"

Sähkökatkojen piinaamassa Kainuussa ei ole vielä tarvinnut evakuoida ketään – "Ihmiset ovat pärjänneet olosuhteisiin nähden hyvin"