1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. selluloosa

Suomalaisesta metsästä biohajoavia tuotteita: Sellusta voi valmistaa vaikka kenkiä tai polkupyörän

Uudenlaisten sellutuotteiden kaupallistamiseen menee vielä joitakin vuosia, arvioi professori Pirjo Kääriäinen.

selluloosa
Pirjo Kääriäinen
Suomessa on kehitelty uusia mahdollisuuksia käyttää selluloosaa. Professori Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopistosta näitä biohajoavia materiaaleja ja niistä tehtyjä tuotteita.

Tutkijoiden mukaan puun selluloosa on tulevaisuuden supermateriaali, jolla olisi edellytykset korvata raaka-aineena muoveja, tekokuituja ja puuvillaa.

Selluloosan käyttömahdollisuuksia on tarkasteltu Aalto-yliopiston (siirryt toiseen palveluun), Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, Tampereen teknillisen yliopiston ja Vaasan yliopiston vuonna 2013 alkaneessa tutkimushankkeessa, joka päättyy maaliskuussa.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Aalto-yliopiston muotoilun professori Pirjo Kääriäinen kertoi, että tutkimuksen tavoitteena on löytää uusia käyttötarkoituksia Suomesta löytyville materiaaleille ja raaka-aineille.

Kääriäisen mukaan muotoilijat tuovat materiaalitutkimusprojektiin mukaan tuotteen loppukäyttäjän. He voivat nopean prototypoinnin kautta kokeilla asioita ja katsoa miten ne toimivat. Tällainen työtapa nopeuttaa tutkimuksen tekoa.

Tutkimuksessa on tutkittu muun muassa nanoselluloosaa. Siinä perinteinen sellu on jauhettu tai käsitelty entsymaattisesti muotoon, jossa raaka-aineen ominaisuudet muuttuvat. Silloin siitä voidaan tehdä uudenlaisia tuotteita.

Sellukengät
SellukengätSaara Kinnunen

Sellu taipuu moneksi

Kääriäinen kertoi, että he ovat tehneet kevyestä ja biohajoavasta nanoselluloosasta muun muassa retkituolin, polkupyörän ja kenkien prototyypit.

– Jos maailma on edelleen tällainen, että tavaraa käytetään näin paljon kuin me kulutamme, niin pitää löytää ratkaisuja, jotta materiaalit ovat sellaisia, että ne voidaan joko kierrättää tai vaikka kompostoida jonain päivänä, Kääriäinen sanoi.

Professorin mukaan sellupohjaisilla tuotteilla voitaisiin korvata myös muovisia tai kipsisiä sisustuselementtejä. Hän kertoi, että sellua voitaisiin käyttää myös 3d-tulostuksessa muovipohjaisten raaka-aineiden sijaan.

Kääriäinen arvioi, että esimerkiksi sellusta valmistettuja merkkikenkiä voisi tulla markkinoille aikaisintaan 4–5 vuoden kuluttua. Jotkut tutkituista materiaaleista ovat valmiita massatuotantoon vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Lue seuraavaksi