1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Omituiset ilmiöt saavat jatkoa Perämeren rannoilla: nyt kummastuttivat kelluvat jääpallot

Ohtakarin jääpallojen syntymekanismista ei ole varmaa selitystä, mutta todennäköisesti kyse on kivistä, joka ovat keränneet ympärilleen jäätä sopivissa oloissa.

Jääpalloja Ohtakarin rannassa Lohtajalla.
Suuret jääpallot Ohtakarin rantavedessä 7.1. 2018

Lohtajan Ohtakarissa Kokkolan pohjoispuolella kellui sunnuntaina jääpalloja, jotka olivat läpimitaltaan jopa lähes metrin mittaisia. Jääpallot tallentuivat muun muassa lohtajalaisen Juha Salon kameraan.

– Siinä ne rantavedessä aaltojen tahtiin pyöriskelivät. Tosi erikoinen näky kyllä!

Salo ei ole nähnyt vastaavia aiemmin. Hän arvioi maallikkona, että ilmiön synty vaatii juuri sopivat olosuhteet: pakkasen, sulan veden, tuulen, matalan rannan ja jonkinlaisen "siemenen", joka lähtee jäätymään. Se kerryttää itseensä hiljalleen uusia kerroksia, ja lopputuloksena on pallo.

Jo maanantaina pallot olivat jäätyneet kiinni pohjaan ja muuntuneet muodottomiksi möhkäleiksi. Tiistaina palloja oli enää yksi. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija luonnehtiikin paikalle osumista melkoiseksi onnenpotkuksi, sillä pallot eivät ole pitkäikäisiä sulan aikana.

Pohjan kivet keränneet ympärilleen jäätä?

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Patrick Eriksson pitää hänkin todennäköisimpänä selityksenä sitä, että pallojen lähtökohtana ovat olleet pohjassa pyörivät kivet. Aallokko on liikuttanut sopivan pieniä kiviä pohjaa pitkin, ja ne ovat alkaneet kerätä ympärilleen jäätä, kun vesi on ollut jäätymispisteessä. Pärske ja liike ovat kasvattaneet pallukoita entisestään.

Eriksson muistuttaa, että esimerkiksi kivet ja verkonpainot voivat nousta pohjasta pintaan kerättyään ympärilleen jäätä niin paljon, että jääkuoren noste voittaa kiven painon.

– Vedessähän kiven paino ympäröivään veteen nähden on suhteessa pienempi kuin ilmassa, kivi tuntuu veden alla kevyemmältä, mikä mahdollistaa ilmiön, sanoo Eriksson.

Juha Salon ikuistama jääpallo rantavedessä Lohtajan Ohtakarissa 7.1. 2018. Kuva: Juha Salo

Toinen vaihtoehto on, että pintaan on muodostunut kelluvia jääkokkareita. Ne taas ovat keränneet hiljalleen jäätä kunnes ovat kasvaneet niin isoiksi, että pyörivät pohjaa pitkin. Kyse voi olla myös näiden kahden syntytavan yhdistelmästä.

Eriksson kallistuu kuitenkin ensimmäiseen vaihtoehtoon. Sen puolesta puhuu muun muassa pallojen tasainen koko.

Lumirullia ja pyöreitä jäälauttoja

Myöskään jääasiantuntija ei ole nähnyt tällaisia palloja aiemmin. Yleisempää on, että jäähyhmä vedenpinnalla alkaa pyöriä aallokossa. Sopiva aallokko yhdessä riitteen ja jääsohjon kanssa saa muokattua noin kymmensenttisiä lumisohjopalloja. Niitä tulee Ilmatieteen laitoksen tietoon silloin tällöin.

Luonto tarjoilee monenlaisia muitakin elämyksiä: Juha Salo on aiemmin nähnyt Ohtakarilla esimerkiksi pyöreitä jäälauttoja. Ne syntyvät, kun tuuli särkee jäätyneen jään palasiksi ja palat hierovat toistensa kulmat. Maalla nähdään joskus tuulen pyörittelemiä lumirullia (siirryt toiseen palveluun).

Ohtakarin pallojen elinmahdollisuudet olivat lähtöjään huonot, koska ympärillä velloo sula vesi ja tuulen suunta vaihtelee.

– Jos olisi jäätynyt kunnolla, ne olisivat voineet säilyä jotenkin. Mutta yleensä vedessä oleva jää muuttuu jollain tavalla koko ajan, sanoo Patrick Eriksson.

Hänen mukaansa paikalle sattuneilla olikin melkoisen hyvä onni.

Avomeren ja rannikon ominaisuudet kohtaavat

Viime vuoden huhtikuussa Ohtakarin rannoilla ihmeteltiin metrien korkuisia jääröykkiöitä. Ulkoluodoilla yleinen ilmiö näyttäytyi nyt rannassa ja sai tuhannet ihmiset tulemaan paikalle. Jäiden veikattiin kestävän jopa juhannukseen, mutta röykkiöt pienenivät jo parissa viikossa selvästi. Vielä kesäkuun alussa paikalla kökötti kuitenkin parimetrin jääkasa.

Jääasiantuntija Patrick Eriksson arvioi, että alue on paikkana alttiimpi tällaisten ilmiöiden synnylle, sillä niemennokalla avomeren ja rannikon ominaisuudet kohtaavat. Iso merkitys on myös rantojen mataluudella.

Ohtakari onkin ainutlaatuisuudessaan kiinnostava kohde, jossa myös Juha Salo aikoo jatkossakin kulkea. Mahdollisuus yllätyksiin kasvaa erityisesti, kun meri on sula talvella ja tuulet ovat kovempia. Salo aikoo käydä rannassa jossain vaiheessa katsomassa myös, olisiko luonto muovannut vielä uudet kellupallot.

– Aivan varmasti! Jos ei siellä ole jääpalloja, niin on jotain muuta yllättävää.

Lue lisää:

Valtavat jääröykkiöt kasaantuivat rantaan, tuhannet vaelsivat katsomaan – "En ole koskaan nähnyt tällaista!"
Tältä näyttävät Ohtakarin poikkeukselliset jääröykkiöt nyt – katso kuvat muutoksesta