1. yle.fi
  2. Uutiset

Arktinen kiinnostaa – Yhdysvaltalainen The New York Times haluaa tietää elämästä kaamoksen keskellä

Lehti toivoo Napapiirillä tai sen pohjoispuolella asuvilta omakohtaisia kokemuksia selviytymisestä valottomasta vuodenajasta.

arktinen alue
Autiotupa kuun valossa
Autiotupa kuutamossa Pallasjärvellä.Jukka Brusila

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on kiinnittänyt maailman huomiota pieneen valtioon Venäjän kyljessä. Suomi on saanut huomattavan määrän palstatilaa mediassa ympäri maailman, eikä varsinaista hiljenemistä ole vielä havaittavissa vuodenvaihteen jälkeenkään.

Yksi arvostetuimmista yhdysvaltalaisista julkaisuista, The New York Times, on kuluvan talven aikana vieraillut Helsingin lisäksi Napapiirillä sekä Venäjällä että Suomessa.

Perinteisten matkailu-, talous- ja koulutusjuttujen lisäksi Yhdysvalloissa ollaan kiinnostuneita elämästä keskellä arktisia vastakohtaisuuksia; kaamosta ja yötöntä yötä, unohtamatta pakkasta.

Venäjällä NY Times vieraili Norilskin kaivoskaupungissa (siirryt toiseen palveluun) ja Rovaniemellä kiinnosti, kuinka aktiivisella joulupukin markki (siirryt toiseen palveluun)noinnilla (siirryt toiseen palveluun) on pystytty kääntämään syrjäinen pohjoinen sijainti matkailun eduksi.

Nyt lehti jatkaa tutustumista pohjoiseen pallonpuoliskoon ja toivoo Napapiirillä tai sen pohjoispuolella asuvilta omakohtaisia kokemuksia selviytymisestä valottomasta vuodenajasta.

Kuinka pimeä on kaamos?

"Elätkö Napapiirillä tai sen läheisyydessä (siirryt toiseen palveluun)" -kysymyksellä NY Times toivoo lukijoiden kuvauksia ja kertomuksia pitkästä talvesta. Mikä Kaamoksessa hämmästyttää tai ihastuttaa ulkopuolista tulijaa ja mitä hyviä puolia kaamoksessa mahdollisesti on, jos on.

Amerikkalaisia lukijoita kiinnostaa myös, kuinka pimeä on Napapiirin sydäntalvi ja kuinka se vaikuttaa mielialaan, toimeentuloon, yhteiskunnalliseen elämään, ostosmahdollisuuksiin ja ulkoiluun. Lisäksi halutaan tietää, miten elämä pohjoisessa on muuttunut vuosien saatossa.

Outakoski
Pakkasmaisema Outakoskelta, Utsjoki.Antero Isola

NY Timesin kiinnostus Suomea kohtaan on edelleen huomattavasti vähäisempää naapurimaa Ruotsin saamaan huomioon verrattuna. Netissä julkaistujen juttujen määrällä mitattuna Ruotsi kiinnosti yli kolme kertaa enemmän 68 julkaistulla jutulla, Suomen noin 20 juttua vastaan.

NYTimesin kansainvälisiä artikkeleita voi hakea maan mukaan osoitteessa: https://www.nytimes.com/topic/destination/finland (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi