Kansalaisopistojen kevätkausi alkoi – yhä useampi käyttää liikunta- ja kulttuuriseteleitä opiskeluun

Tammikuussa on kuhinaa kansalaisopistoissa ja kuntosaleilla. Uusi harrastus löytyy monille liikunta- tai kielikurssilta.

harrastukset
Kuopiolaismiehiä ruokailee kansalaisopiston ruokakurssilla.
Jukka Eskanen / Yle

Alkuvuosi tuo uusia kävijöitä kansalaisopistoihin. Kuopion kansalaisopistolla alkaa kevätkaudella vajaat 50 upouutta kurssia. Esimerkiksi "Kreikan alkeet" -kurssi alkoi jo tällä viikolla.

Kuopion Puistokartanolla on kursseja pitkin päivää. Jo syksyllä alkanut "Ruuanlaiton startista jatkoon" -kurssi kokoontui tiistaina ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Ryhmässä on 16 miestä ja kurssilla on lukuvuoden aikana yhteensä 12 opetuskertaa. Kurssilaista osa on eläkeläisiä ja tavoitteena on saada monipuolisuutta omaan ruokapöytään.

Tällä kertaa kotitalousopettaja Anu Korhosen johdolla valmistettiin muun muassa juustoista perunakeittoa, rukiista näkkileipää ja punajuuri-jauhelihavuokaa. Jälkiruuaksi oli vielä tarjolla Jamien mansikkajäätelöä.

Vapaita paikkoja löytyy edelleen

Kansalaisopiston tiedottaja Leena Järvinen-Kervola arvioi, että näinä aikoina kevään kursseille ilmoittautuu päivittäin 100–200 ihmistä. Yleisesti monille kevätkursseille on vielä hyvin tilaa, sillä vasta alle puolet kurssipaikoista on täynnä.

Kansalaisopiston kursseista moni jatkuu läpi talven. Kevätkaudella alkaa useita kielikursseja. Kieliä voi harjoitella myös verkkokursseilla. Nykyisin hyvin vetävät myös senioreille suunnatut sosiaalisen median kurssit.

Huhtikuussa erikoisuutena on "Espanjan kieltä Aurinkorannikolla" -kurssi. Silloin kuopiolaisryhmä matkustaa kymmeneksi päiväksi Fuengirolaan ja espanjaa opiskellaan aidossa ympäristössä.

Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysyä pitkin vuotta, sillä opiskelijoita vaihtuu talven mittaan ihmisten elämäntilanteiden muuttuessa. Kuopion kansalaisopistossa on huomattu myös se, että erilaisten liikunta- ja kulttuurisetelien käyttö on lisääntynyt selvästi.

Kuopion kansalaisopistolla on nykyisin noin 13 000 opiskelijaa vuodessa. Opetusta tarjotaan yli 150 paikassa ympäri Kuopiota sekä myös Kaavilla, Rautavaaralla ja Tuusniemellä.

Kuopion kansalaisopiston opiskelijoista noin puolet on 21–60-vuotiaita. Opiston kurssimäärä on pysynyt varsin vakiona ja viime vuonna noin 80 prosenttia Kuopion kansalaisopiston opiskelijoista oli naisia.

Seuraavan lukuvuoden kurssisuunnittelu alkaa jo helmikuussa. Tiedottaja Leena Järvinen-Kervola sanoo, että kurssi-ideoita kannattaa jo laittaa.

– Toiveita tulee jonkin verran. Aina ei niitä pystytä heti toteuttamaan, mutta ideat pidetään mielessä, toteaa Leena Järvinen-Kervola.

Jooga kiinnostaa Varkaudessa

Varkaudessa kansalaisopistotoimintaa pyörittävä Soisalo-opisto tarjoaa kevätkaudella muun muassa uusia ruokakursseja. Joogakurssit ovat kestosuosikkeja ja ne ovat jo keväälle täynnä.

Uutuuskurssi on myös "Ensiaputaito lapsille" -kurssi. Helmikuussa pidettävä kolmetuntinen kurssi on suunnattu 7–12-vuotiaille.

Soisalo-opiston rehtori Marjut Latva-Vesanen sanoo, että monet opiskelijat pitävät joulutaukoa liian pitkänä. Rehtori Latva-Vesasen mukaan viime päivinä on havaittu, että ilmoittautuminen kevätkauden kursseille on ollut aiempaa vilkkaampaa.

Soisalo-opistolla on Varkaudessa 1 700 opiskelijaa lukuvuodessa. Opisto aikoo tehdä laajan kyselyn ensi talven kurssitoiveista.

Kuntosaleilla on käyttöpiikki alkuvuodesta

Uusi vuosi ja tammikuu tuo vipinää myös kuntosaleille. Kunnonsalin yrittäjä Kalle Vornanen luonnehtii tammikuuta vuoden vilkkaimmaksi ajaksi salilla. Tammi–helmikuussa Kunnonsalilla on Kuopiossa yli 10 000 kävijää kuukaudessa, kun kesällä luku on 5 000–6 000.

Yleensä harjoitusintoa on liikaa ja kultainen keskitie unohtuu.

Kalle Vornanen

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen liittyy monella uudenvuodenlupaukseen ja osalla se unohtuu jo helmikuussa. Kalle Vornasen mukaan etenkin kehonhuolto- ja hallintatunnit kiinnostavat nyt. Myös spinning eli sisäpyöräily on nostanut päätään.

– Tyypillisellä tammikuussa aloittavalla kuntoilijalla on aikaa liikunnasta muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen. Yleensä harjoitusintoa on liikaa ja kultainen keskitie unohtuu. Ehkä noin puolet luovuttaa kahden kuukauden kuluessa, sanoo Vornanen.

Liikunta-alan ammattilainen painottaa säännöllistä harjoittelua. Jo puolessa tunnissa voi tehdä hyvän kuntosaliharjoituksen.

Opiskelijat ovat kuntosaleille iso asiakasryhmä. Vilkkain harjoitusaika painottuu alkuiltaan. Joillakin kuntosaleilla voi käydä harjoittelemassa ympäri vuorokauden, mutta yöllä on varsin rauhallista.

Kalle Vornanen arvioi, että esimerkiksi Kunnonsalilla käy Kuopiossa öisin kello 24–06-välillä keskimäärin noin kymmenen kuntoilijaa. Kello kuuden jälkeen salilla on jo kovempi tohina aamuvirkkujen käydessä kuntoilemassa ennen työpäivää.

Henkilökohtainen kuntovalmentaja kiinnostaa entistä enemmän

Pitkään alalla ollut Kalle Vornanen arvioi henkilökohtaisen valmentajan käytön yleistyneen viime vuosina.

– Ihmiset saavat tuloksia aikaan kun on oma valmentaja. Personal trainer kannustaa ja saa kuntoilijan pinnistelemään.

Tämä työ on monesti kohtuullisuuden opettamista ja kertomista kuntoilijalle.

Kalle Vornanen

Kalle Vornanen suosittaa aloittelijalle henkilökohtaisen valmentajan käyttöä.

– Se saa harjoittelua oikeaan suuntaan ja esimerkiksi 1 000 euron käyttäminen omaan itseensä ei ole pöljempi ratkaisu.

Kuopiossa toimii useita yksityisiä kuntosaleja ja tarjonta on monipuolista. Kalle Vornanen linjaa, että neljässä kuukaudessa kuntoilija ehtii tottua hyvin harjoitteluun ja saa vastetta itselleen.

– Maalaisjärjen käyttö on suotavaa. Tämä työ on monesti kohtuullisuuden opettamista ja kertomista kuntoilijalle, miettii Kalle Vornanen.