Nainen vastusti palvelukodin rakentamista Facebook-kirjoituksessa – ensin hänet haukuttiin ja sitten lähti jakoon myös henkilötunnus

Poliisi muistuttaa, että kaikilla on oikeus kertoa mielipiteensä somessa. Ongelmana on kuitenkin keskustelukulttuuri, joka kääntyy usein henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi.

sosiaalinen media
Kuvakaappauksia nettikeskusteluista yhdisteltynä.
Yle Uutisgrafiikka

Palvelukotia mielenterveyskuntoutujille vastustanut nainen sai tuntea ikävällä tavalla, millaista keskustelu sosiaalisessa mediassa huonoimmillaan on.

Kuopiolaisnainen kutsui ihmisiä vastustamaan mielenterveyskuntoutujien palvelukodin rakentamista Kuopion Petoselle. Hän julkaisi maanantaina Facebookin Puskaradio Kuopio -ryhmässä postauksen, jossa kirjoitti alueen asukkaiden olevan huolissaan asumisrauhasta, turvallisuudesta ja lisääntyvästä levottomasta ilmapiiristä.

Nainen kehotti ihmisiä tulemaan tiistaina keskustelutilaisuuteen, jossa palvelukodin perustamista Pitkäsiimantielle käsitellään.

– Nyt kaikki joukolla mukaan "keskustelemaan" ja ajetaan hanke alas! nainen kirjoitti.

Postaukseen tuli tunnissa yli 300 kommenttia. Moni kysyi, millä oikeudella nainen vastustaa mielenterveyskuntoutujien yksikköä. Sen jälkeen tuntemattomat ihmiset alkoivat kritisoida terveysalalla työskentelevän naisen ammattiosaamista ja asennetta.

– Jos minä olisin [kuopiolaisnainen], niin kyllä muuten huomenna jännittäisi mennä töihin, kirjoitti eräs kommentoija keskusteluketjuun.

Sitten kommentointi karkasi käsistä. Keskusteluketjuun julkaistiin tunnin sisällä naisen koulutustiedot hänen Facebook-profiilistaan. Pian sen jälkeen ketjuun julkaistiin hänen ansioluettelonsa, josta löytyi hänen puhelinnumeronsa, kotiosoite ja henkilötunnus.

Nainen pyysi ylläpitoa poistamaan keskustelun, mutta turhaan. Hän itse poisti postauksen ryhmästä, mutta se leviää naisen mukaan verkossa edelleen.

Kuopiolaisnainen kertoo kirjoittaneen postauksen rehellisesti, mutta ehkä turhan kärkkäästi.

– Minun ilmaisu on vahvaa. Nyt asialla halutaan mässäillä.

Nainen kertoo tehneensä tutkintailmoituksen poliisille siitä, syyllistyivätkö jotkin kommentoijat kunnianloukkaukseen.

Tietoja yhdistelemällä löydetään elämäntarina

Nettipoliisi Olli Korpi Itä-Suomen poliisista huokaa kuullessaan tapauksesta.

– Periaatteessa nainen on tavallaan toiminut oikein. Hänellä on oikeus kertoa mielipiteensä somessa, vanhempi konstaapeli sanoo.

Ongelma on kuitenkin somen keskustelukulttuuri, joka kääntyy usein henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi. Tämän vuoksi itsestään ei pitäisi laittaa nettiin juurikaan mitään tietoja.

– Ihmiset luulevat olevansa varovaisia. Yhdistelemällä esimerkiksi Facebookin, Instagramin ja Twitterin tietoja yhtäkkiä onkin käsissä ihmisen koko elämäntarina, Korpi toteaa.

Nettipoliisi muistuttaa, että asuinaluettaan ei pidä missään tapauksessa laittaa julkiseksi. Kaupungin voi kertoa, mutta kaupunginosakin on syytä jättää mainitsematta.

Yhdistelemällä esimerkiksi Facebookin, Instagramin ja Twitterin tietoja yhtäkkiä onkin käsissä ihmisen koko elämäntarina.

Olli Korpi

Itä-Suomen poliisille tulee tutkittavaksi vuosittain muutamia juttuja, joissa yksittäisen ihmisen tietoja on levitelty. Poliisi selvittää, onko tapauksissa kyse kunnianloukkauksesta. Kyseisestä rikoksesta tuomitaan sakkoihin tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Korven mukaan henkilötunnuksen levittäminen ei välttämättä ole rikos, koska se ei ole salassa pidettävää tietoa. Hetun turvin on kuitenkin mahdollista tehdä identiteettivarkauksia. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopistosta vuoti 4 000 opiskelijan henkilöturvatunnukset verkkoon. Henkilötunnuksilla tehdään rikoksia vieläkin.

"Kuulostaa kuin olisin ainut asialla"

Kuopiolaisnaisen somehyökkäyksen tapauksen takana on paikallinen kiista mielenterveyskuntoutujien palvelukodin sijainnista.

Kyse on siitä, että Attendo haluaa rakentaa kiinteistön Petoselle. Osa alueen asukkaista vastustaa kyseistä sijaintia muun muassa sen vuoksi, että heidän mielestään mielenterveyskuntoutujien palvelukoti leimaisi naapurustoa voimakkaasti ja kiinteistöjen arvo alenisi.

Kadulla, jonne palvelukotia suunnitellaan, sijaitsee myös kaupungin vuokrataloja. Alueen asukkaiden mukaan taloyhtiössä on runsaasti järjestyshäiriöitä.

– On syytä olettaa, että häiriöt lisääntyvät palvelukodin valmistumisen myötä, asukkaat vetoavat tiedotteessaan.

Kuopiolaisnainen kertoo, että hänen kirjoituksensa Facebook-ryhmässä ymmärrettiin väärin. Hän ei vastusta mielenterveyskuntoutujia vaan palvelukodin sijaintia.

– Asumispalvelut olisi parasta järjestää siellä, missä on mahdollisimman vähän häiriöitä, kuopiolaisnainen sanoo.

Somehyökkäyksen kohteeksi joutunut nainen sanoo, että kommentoijat ovat ymmärtäneet hänet väärin. Lisäksi he saivat aikaan vaikutelman, että nainen olisi yksin vastustamassa palvelukotia.

– Kuulostaa kuin olisin ainut asialla, kuopiolaisnainen sanoo.

Asukkaiden tiedotteen mukaan yli kymmenen alueen asukasta on valmis valittamaan palvelukodin rakentamisen sijainnista hallinto-oikeuteen.

Yle ei julkaise kuopiolaisnaisen nimeä hänen henkilötietojensa suojaamisen vuoksi.

Muutettu 9.1.2018 klo 16.49 __hoitokoti palvelukodiksi.

_Korjattu 10.1.2018 klo 11:08: Itä-Suomen yliopistosta vuoti 4000 opiskelijan henkilötunnukset, ei 16 000 kuten aiemmin kerrottiin. _