Akkutehdasta ja sen tuomaa muuta teollisuutta odotetaan Vaasassa – tontteja voi varata jo ensi syksynä

Vaasan seudun usko akkutehtaiden investointihalukkuuteen on korkealla. Ja kun tehtaat tekevät sijoittumispäätöksiä, alueella halutaan olla valmiina.

Tesla Gigafactory
Havainnekuva akkutehtaille soveltuvasta alueesta.
Havainnekuva akkutehtaille soveltuvasta alueesta.Vaasa Parks oy

Vaasan seutu havittelee Teslan Gigafactorya Suomeen. Tai jos ei Teslaa, niin jotain muuta merkittävää akkutehdasta. Keskusteluja on käyty useamman toimijan kanssa ympäri maailman.

Jos ja kun akkutehtaista päätöksiä tulee, halutaan Pohjanmaalla olla valmiina.

– Olemme nähneet loppusyksyn aikana, että energian varastointiin liittyvä murros ja akkuteknologiaan liittyvät asiat etenevät maailmalla hurjaa vauhtia. Loppuvuodesta ja tämän vuoden alussa on tullut useamman toimijan suunnalta ilmoituksia, että akkutehtaita tullaan valmistelemaan tämän vuoden aikana kiireellisinä, sanoo Vaasa Parksin toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma.

Mäki-Lohiluoma pitää merkittävänä etuna sitä, jos alueella tai maalla, joka akkutehtaita havittelee, on tarjota niille soveltuvia valmiita sijaintipaikkoja heti, kun investointipäätöksiä tehdään.

– Luvitusmielessä tavoitteena on, että meillä olisi tontteja varattavissa jo tämän vuoden syksyn aikana ja tämän vuoden lopulla tai ensi vuonna olisi jo jollain skaalalla mahdollista aloittaa rakentaminen, Mäki-Lohiluoma sanoo.

Kaavat valmistumassa

Laaja teollisuusalue sijaitsee Vaasan lentokentän lähellä sekä Vaasan kaupungin että Mustasaaren kunnan alueilla. Kaavoitustyö on edennyt sekä kuntien kaavoitusten että YVA-ohjelman laatimisen osalta.

YVA-ohjelma on valmisteltu yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja alueen muiden viranomaisten kanssa. Myös akkutehdastoimintojen edellyttämän T/Kem-kaavamerkinnän mukainen turvallisuusselvitys on valmistunut.

Vaasassa Laajametsän osayleiskaavaluonnos hyväksyttiin suunnittelujaostossa marraskuussa 2017 ja se on nähtävänä ja kommentoitavana 9. tammikuuta -7. helmikuuta.

Mustasaaressa kaavoitustyö jatkuu koko kevään ja kaavaluonnokset asetetaan nähtäville tämän kuun aikana. Ehdotukset pyritään saamaan nähtäville huhtikuussa ja kaavat valtuuston käsittelyyn kesäkuussa.

Akkutehdashankkeelle osoitettu alue.
Akkutehdashankkeelle osoitettu alue.Vaasa Parks oy

Tuhansia työpaikkoja

Vaasan ja Mustasaaren osakaavaluonnoksista on tehty alustava vaikutusten arviointi, jonka mukaan on mahdollista jopa 6000 työpaikan syntyminen alueelle. Lisäksi kemiallisen teollisuuden uusien työpaikkojen myötä voisi syntyä välillisiä työpaikkoja jopa 5000, joista suurin osa palvelualoille.

Vaasassa odotettiin Teslan päätöstä GigaFactorysta vuoden 2017 aikana. Päätöksenteko on kuitenkin viivästynyt, kertoi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry Kauppalehdessä (siirryt toiseen palveluun) (8.1.18).

GigaVaasa-tehdasalueen kaavoitustilannetta ja yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa tehty YVA-ohjelmaa esitellään yleisölle 11. tammikuuta pidettävässä tilaisuudessa Futura I:ssa kello 15-20.