Ministeriö sulki maakuntaliiton rahahanat – liitto ei noudattanut ohjeita ja kärsii huonosta työilmapiiristä

Työ- ja elinkeinoministeriö on ottanut Keski-Pohjanmaan liiton erityistarkkailuun EU-hankkeiden kirjausvirheiden takia. Nyt liiton pitää voittaa ministeriön luottamus takaisin ja selvittää työyhteisön eripura.

maakunnat
Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.
Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan maakuntaliitossa kuohuu. Työyhteisön ongelmat tulivat päivänvaloon, kun työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) otti maakuntaliiton erityistarkkailuun EU-hankkeiden kirjausvirheiden takia.

Virheiden vuoksi TEM on laittanut liiton rahahanat kiinni. Liitto ei saa tälle vuodelle uusia EU-rahoja jaettavaksi ennen kuin ministeriö on todennut, että asiat ovat kunnossa.

Ongelmia havaittiin jo toukokuussa, ja ministeriö on huomauttanut niistä Keski-Pohjanmaan liittoa useasti. Kesän jälkeen liitto kävikin läpi yli 40 hanketta ja teki niihin korjauksia.

Tietämättömyyttä vai ristiriitoja?

Ministeriö puuttui siihen, että hankkeiden henkilömuutoksia ei ole kirjattu EU:n sähköiseen järjestelmään. Puutteiden vuoksi ministeriö on perimässä maakunnasta takaisin noin 200 000 euroa hankerahoja.

– Tietenkin hankkeiden läpikäyminen oli iso urakka, mutta nyt työ on tehty. Meille tuli yllätyksenä, että TEM on ollut viime vuonna tarkastuksissaan todella tiukkana, maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula toteaa.

Ylikarjula sanoo, että virheiden taustalla voi olla tietämättömyyttä, koska ministeriön ohjeet ovat muuttuneet edellisestä EU:n ohjelmakaudesta.

Maakuntaliiton sisäisessä tarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että työpaikalla on ristiriitoja, jotka ovat voineet johtaa ongelmiin. Henkilöiden välillä on esimerkiksi epäluottamusta.

– Sanon suoraan, että tässä on ollut ongelmaa siinä, ettei tieto ole kulkenut talon sisällä, ja siitä on tullut kärhämää. Tieto ei ole kulkenut riittävästi eikä ole keskusteltu riittävästi, Ylikarjula myöntää.

Ongelmia setvitään ylimääräisessä kokouksessa

Jukka Ylikarjulan mukaan liitto selvittää nyt, mistä virheet johtuivat.

– Miksi ei ole tajuttu ohjeistaa hankkeita, kuka on mokaillut ja onko jollakin ollut tietoa muuttuneista ohjeista? Jos tietoa on ollut, miksi sitä ei ole kerrottu?

Aihe puhututti Keski-Pohjanmaan maakuntahallitusta maanantain kokouksessa, joka venyi lähes kahdeksantuntiseksi. Asian käsittely jäi kesken, joten hallitus kokoontuu setvimään asiaa ylimääräisessä kokouksessa keskiviikkona.

Ylikarjulan mukaan tavoitteena on, että maakuntaliitto saadaan siihen kuntoon, että se saa ministeriöltä luvan jakaa hankerahoja jatkossakin.

TEM tekee uuden tarkastuksen Keski-Pohjanmaan liittoon lähiviikkoina.