1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pyeongchang

Analyysi: Koreoiden olympiasopu on pieni edistysaskel maailman mielenrauhalle, mutta suuri taakka kahdelle luistelijalle

Pohjois-Korea aikoo lähettää Etelä-Korean olympialaisiin kaksi urheilijaa. Se on hyvä uutinen mutta historia on opettanut myös olemaan varuillaan Pohjois-Korean kanssa, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Eteläkorealaiset sotilaat vartioivat Koreoiden neuvotteluja Panmunjomin rajakylän kokoustilan edustalla. Kuva: Jung Ui-chel / EPA

PEKING Uusi vuosi toi kuin toikin uudet kujeet Korean niemimaalle – ei ehkä vuosikymmeniä taaksepäin katsottuna mutta viime aikojen tulehtuneeseen tilanteeseen nähden.

Etelä-Korea ja Pohjois-Korea istuivat tiistaina neuvottelupöytään ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Erityisesti viime vuosi oli uuvuttava sarja Pohjois-Korean ohjuskokeita ja paisuvaa uhittelua osapuolten välillä.

Suulaimpina huutelijoina ovat olleet Pohjois-Korean ohjuksia toisensa perään laukonut johtaja Kim Jong-un ja sanoillaan tulta syöksevä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tunnelma oli toinen, kun Pohjois- ja Etelä-Korea asettuivat aamulla neuvottelupöytään Panmunjomin rajakylässä demilitarisoidulla vyöhykkeellä. YK:n hallinnoimaan, osittain molempien Koreoiden puolella sijaitsevaan rakennukseen marssi omista ovistaan edustajat, jotka vannoivat uskovansa neuvottelumenestykseen.

Myös ulkopuolisten oli helpompi kuin aikoihin uskoa puheiden johtavan hyviin tekoihin, olihan kyse urheilusta eikä ydinaseista. Toisaalta Pohjois-Korean kanssa neuvoteltaessa on pohjimmiltaan aina kyse ydinaseita. Eihän neuvotteluja muuten edes käytäisi.

**Tiistain tulos oli oletettu. **Sopuun päästiin urheilusta. Myöhemmin maat ilmoittivat myös sopineensa neuvotteluista maiden asevoimien välillä jännityksen lieventämiseksi. Osa muista avauksista kuten Etelä-Korean ehdottamat perheenyhdistämistapaamiset jäivät vielä ilmaan.

Kuten Pohjois-Korean presidentti Kim Jong-un uudenvuodenpuheessaan lupaili, Pohjois-Korea sanoi lähettävänsä Pyeongchangin olympiakisoihin urheilijoita, kannattajia ja esiintyjiä. Etelä-Korea on jo pitkän aikaa toivottanut urheilijat tervetulleiksi.

Urheilijoilla tarkoitetaan tässä tapauksessa taitoluistelijapari Ryom Tae-okia ja Kim Ju-sikia, jotka sijoittuvat syksyllä pariluistelun olympiakarsinnan kuudenneksi Saksan Oberstdorfissa. Ryom ja Kim ovat ainoat pohjoiskorealaiset, jotka ovat läpäisseet olympiakarsinnat.

**Urheilu on tuonut yhä teknisesti sodassa olevat naapurit ennenkin yhteen. **Viimeksi yhteisen lipun alla marssittiin olympialaisissa 12 vuotta sitten.

Etelä-Korea kertoi ehdottaneensa yhteistä lippua myös tuleviin kisoihin. Pohjois-Korean vastausta ei vielä tiedetä.

Jos yhteinen lippu liehuu Pyeongchangissa kisojen avajaisissa kuukauden päästä, voidaan hetkeä ilman muuta pitää toivon pilkahduksena tilanteen rauhoittumiseksi. Kisat voivat parhaimmillaan tarjota odotetun hengähdystauon Korean niemimaan vaarallisen tulehtuneeseen nykytilaan.

Mutta, kuten nyt 12 vuoden jälkeen tiedetään, yhteisen kisalipun alta on helppo luisua pois.

**Pohjois-Korealla on ollut tapana antaa ja ottaa vuorotellen. **

Nyt pakotteilla nurkkaan ajettu erakkovaltio saattaa olla jälleen tilanteessa, jossa se kokee, että ohjuskokeilla ei ole sille annettavaa. On liennynytyksen aika.

Olympialaiset tarjoavat Kimille tilanteen, jossa hänen ei tarvitse juuri poiketa totutusta kaavasta. Pohjois-Korea voi osoittaa maailmalle malttiaan urheiluaatteen edessä, ilman että se nöyrtyy mihinkään ennennäkemättömään.

Mutta vaikka kisat sujuisivat hyvässä hengessä ja internet pursuaisi korelaisurheilijoiden yhteiskuvia, perimmäinen ongelma ei katoa minnekään. Helmikuun lopussa Pohjois-Korea haluaa yhä olla ydinasevaltio ja suurin osa muusta maailmasta ei halua sen olevan sitä.

**Suurin paine lähitulevaisuudesta saattoi nyt laskeutua luistelijapari **Ryom Tae-okin ja Kim Ju-sikin harteille. Heitä katsoo ensi kuussa koko maailma.

Jos Ryom ja Kim onnistuisivat yltämään mitalisijoille, heistä tulee kotonaan juhlittuja sankareita. Jos he epäonnistuvat, kukaan ei tiedä, mikä heitä odottaa.

Pohjois-Korean on huhuttu lähettävän huonosti suoriutuneita urheilijoita vankileireille ja hiilikaivoksiin. Kun Pohjois-Korea koki nöyryytyksen vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa Etelä-Afrikassa, lähes koko joukkue haukuttiin satapäisen yleisön edessä Pjongjangissa.

Nyt nöyryytys olisi ikävän julkinen, sillä Kimin ja Ryomin suoritusta kyttää paitsi taitoluistelua rakastava Etelä-Korea, myös koko maailma. Huonosta menestyksestä voisi helposti tehdä pilkkaa vaikkapa Twitterissä. Myös Kimin mieliala lienee olympiamenestyksestä riippuvainen.

Klisee tai ei, vain aika näyttää, mistä neuvottelutuloksessa lopulta on kyse. Hetken hengähdyksestä, käänteestä kohti parempaa huomista vai Pohjois-Korean lempi-cocktailista, jossa lasin pohjalle kasataan ohjuksia ja ripotetaan kuorrutteeksi aimo annos urheilumieltä.

Sen jälkeen ravistetaan ja aloitetaan tarpeen tullen alusta.

Juttua päivitetty klo 16.40: Kuudenteen kappaleeseen lisätty tieto Koreoiden asevoimien neuvotteluista.

Lisää aiheesta:

Nyt se on sovittu: Pohjois-Korea osallistuu talviolympialaisiin Etelä-Koreassa

Aiheesta muualla:

Winter Olympics: The skaters who could be North Korea's only medal hope (siirryt toiseen palveluun)