Pakollinen ruotsi saattaa vaihtua toiseksi kieleksi – Lappeenranta lähdössä kielikokeiluun, jos vanhemmat innostuvat

Ensi syksynä mahdollisesti alkava kokeilu koskisi 6.-luokkalaisia.

kielet
Ruotsin kielen opetusta.
Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenrannan kaupunki harkitsee kielikokeilun aloittamista ensi syksynä. Oppilaat voivat kokeilussa vaihtaa ruotsin kielen opiskelun toiseen kieleen.

Kielikokeiluun otettaisiin mukaan 6. luokan aloittavia oppilaita.

Kaupunki kysyy kiinnostusta kielikokeiluun osallistumisesta nykyisten 5.-luokkalaisten vanhemmilta. Jos kokeilu kiinnostaa vanhempia riittävästi, virkamiehet esittävät poliitikoille kokeiluluvan anomista opetusministeriöltä.

Toive lähempänä toteutumistaan

Lappeenrannassa ja myös naapurikaupunki Imatralla on jo pidempään toivottu, että pakollisen ruotsin sijasta kaupungeissa voisi opiskella toista kieltä. Itärajalla sijaitsevissa kaupungeissa esimerkiksi venäjän kieltä pidetään tärkeänä.

Eduskunta hyväksyi kielikokeilun mahdollistavan lain viime vuoden lopulla (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat). Laki vahvistettiin (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) 28. joulukuuta 2017.

Kielitoiveita voi esittää

Lappeenrannassa ruotsin korvaavat kielet olisivat venäjän lisäksi ranska, saksa ja espanja. Huoltajat voivat myös esittää kielitoiveita.

– Kokeilun tarkoitus on monipuolistaa kielten opiskelua. Jos harvinaisempaan kieleen löytyy mielenkiintoa niin selvitämme, voisimmeko järjestää sen opetuksen, kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti sanoo.

Routin mukaan kielikokeilu olisi helpointa ja kustannustehokkainta järjestää isommissa yhtenäiskouluissa, joissa on valmiiksi kieltenopettajia.

– Kielikokeilun takia ei syntyisi juuri lisäryhmiä, kun toisen kotimaisen kielen ryhmä korvautuisi vieraan kielen ryhmällä. Koulusta löytyisi myös omasta takaa kieltenopettaja ja ei tulisi siirtymäkorvauksia, Routti sanoo.

Pienempiä kouluja ei kuitenkaan ole täysin poissuljettu.

– Aika paljon riippuu siitä, onko koulussa muutama kokeilusta kiinnostunut huoltaja vai löytyykö heitä enemmän, Routti sanoo.

Ruotsia ei kokonaan syrjäytetä

Opetushallitus odottaa parhaillaan hakemuksia kielikokeiluun haluavilta kunnilta. Hakemus on laitettava Opetushallitukselle 23. helmikuuta mennessä.

Kielikokeiluun valittavien oppilaiden ei tarvitse opiskella toista kotimaista kieltä vaan he opiskelevat sen tilalla muuta kieltä. Alueellisesti toteutettavaan kokeiluun voidaan ottaa mukaan enintään 2200 oppilasta.

Kokeilu koskee oppilaita, jotka aloittavat 5. tai 6. luokan syksyllä 2018.

Kokeilussa toista kotimaista ei voi korvata kielellä, jonka oppilas on jo aloittanut. Esimerkiksi Lappeenrannassa ruotsin korvaajiksi kaavailtujen venäjän, ranskan, saksan tai espanjan kielen opiskelun voi jo nyt aloittaa vapaaehtoisesti neljännellä luokalla.

Venäjää opiskelee iso osa oppilaista jo vapaaehtoisesti. Lisäksi opetustoimenjohtaja Mari Routti on saanut opettajilta terveisiä, joiden mukaan ruotsin opiskelun aloittaneet 6.-luokkalaiset suhtautuvat kielen opiskeluun myönteisesti.

Routti odottaakin mielenkiinnolla, minkä verran kielikokeilu innostaa oppilaiden huoltajia.

– Toki voi olla että, mahdollisuus hakeutua kokeiluun tuo uusia oppilaita toisenlaisen kielenopiskelun piiriin, Routti pohtii.

Kielikokeiluluvat myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti odottaa ministeriöltä nopeita päätöksiä, koska tulevan lukuvuoden suunnittelu alkaa maalis-huhtikuun aikana.

Lappeenrannassa toisena kotimaisena kielenä opetettava ruotsi ei häviä opetustarjonnasta vaan sitä voi jatkossakin opiskella Lappeenrannan kouluissa.