Lappiin valmistuu kolme uutta hyvinvointikeskusta – homeiset terveyskeskukset hylkyyn

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ranuan hyvintointikeskuksen työmaa.
Ranuan hyvinvointikeskuksen on määrä valmistua ensi syksynä. Uudisrakennus tulee nykyisen terveyskeskuksen viereen. Uuden valmistuttua vanha puretaan.Esko Puikko / Yle

Ranualla ja Sodankylässä on päästy hyvään alkuun uuden hyvinvointikeskuksen rakentamisessa. Muoniossa töihin tartutaan ensi kesänä. Hyvinvointikeskukset korvaavat kunnissa homeiset ja käyttökelvottomat terveyskeskukset.

Ranualla uusi terveyskeskus oli ainut vaihtoehto selvitä vakavasta sisäilmaongelmasta. Vanhan korjaamista ei pidetty järkevänä ja alettiin uuden tekoon, sanoo kunnan teknisen osaston päällikkö, rakennustarkastaja Risto Niemelä. Rakennuksen on määrä valmistua vuoden loppupuolella.

– Sen jälkeen on edessä muutto vanhasta terveyskeskuksesta uuteen hyvinvointikeskukseen. Sillä nimellähän näitä nyt puhutellaan, Niemelä sanoo.

Vanha terveyskeskus puretaan uuden valmistuttua. Alueelle jää muistomerkiksi sitäkin vanhempi sairaala, joka on suojeltu rakennustyylinsä vuoksi. Talo on kuitenkin pahasti rappeutunut.

Ranuan kunnan teknisen toimiston päällikkö, rakennustarkastaja  Risto Niemelä.
Ranuan kunnan teknisen toimiston päällikkö, rakennustarkastaja Risto Niemelä käyskenteli tyytyväisenä hyvinvointikeskuksen rakennustyömaalla. Esko Puikko / Yle

Vanhan korjaamisessa ei järkeä

Alkujaan Ranualla ajateltiin, että terveyskeskuksen sisäilmaongelmasta päästään, kun rakennus peruskorjataan. Mutta eipäs vain. Tarkemmissa tutkimuksissa havaittiin, että siinä ei ole mitään järkeä. Niinpä alettiin uuden tekoon. Uudisrakennuksesta tulee noin tuhat neliötä edellistä pienempi.

Risto Niemelä uskoo, että ongelmista myös päästään.

– Täytyy luottaa siihen, että nyt osataan rakentaa paremmin kuin ennen, sanoo Risto Niemelä.

– Ongelmiin on havahduttu. Ennen kun oletettiin, että rakenteet ovat hyviä, niin eivätpä ne olleetkaan. Nyt niihin on tehty teknisiä muutoksia ja Teknologian tutkimuskeskus VTT on antanut lausunnot, että näiden rakenteiden pitäisi toimia.

Niemelä kuvailee vanhaa terveyskeskusta tiili-villa-tiili -rakenteiseksi. Uuden kantava runko puolestaan on betonielementeistä. Seinälinja on villaeristeinen.

– Onhan tämä ihan erityyppinen rakenne, hän sanoo.

Seinäelementtejä hyvinvointikeskuksen rakennustyömaalla.
Seinäelementtejä valmistuu paikanpäällä hyvinvointikeskuksen rakennustyömaalla Ranualla.Esko Puikko / Yle

Miljoonien eurojen hankkeita

– Eurokysymyshän se on tietysti; pyritään pihistämään ja saamaan tehokkaampia tiloja, sanoo Risto Niemelä.

Uuden rakentaminen ja vanhan purkaminen Ranualla maksaa noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Muoniossa vastaavasti säilytetään vanha vuodeosasto ja rinnalle rakennetaan uutta noin kolmella miljoonalla eurolla.

Sodankylän hyvinvointikeskus on omaa luokkaansa niin kooltaan kuin hinnaltaankin. Elinkaarihoitoineen rakennus maksaa noin 35 miljoonaa euroa.

Raudoittaja työssään.
Raudoittaja työssään hyvinvointikeskuksen työmaalla Ranualla.Esko Puikko / Yle