1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tunisia

Hintojen ja verojen nousu raivostuttaa Tunisiassa − poliisi taltutti väkijoukkoja kyynelkaasulla

Tunisiassa pääoppositiopuole usuttaa kansaa protestoimaan hallituksen säästötoimia vastaan. Hallitus tuomitsee mielenosoitukset.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tunisiassa säästöjä ja kurjaa taloustilannetta vastustavat mielenosoitukset kärjistyivät jälleen tiistaina väkivaltaisiksi. Poliisi on ottanut yhteen mielenosoittajien kanssa useissa kaupungeissa ympäri maata.

Pääkaupungissa Tunisissa poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan kahdella alueella. Poliisi taltutti kyynelkaasulla myös supermarkettiin rynnäköineen väkijoukon, kertoo uutistoimisto Reuters. Protesteja oli tiistaina pääkaupungin lisäksi muutamalla muullakin alueella. Tunisialainen media on raportoinut pankkeihin, kauppoihin ja poliisiasemiin kohdistuneesta ilkivallasta.

Maanantaina Tunisiassa ihmiset protestoivat yli kymmenessä kaupungissa hallituksen toimia vastaan. Yksi ihminen kuoli ja muutamia loukkaantui mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotoissa.

Tunisian pääoppositiopuolue kehotti tiistaina mielenosoittajia jatkamaan protestointia niin kauan, että hallitus peruu verojen ja hintojen korotukset tämän vuoden budjetistaan.

Maan pääministeri puolestaan on tuominnut mielenosoitukset ja luvannut puuttua niihin ankarilla toimilla.

Tunisian on katsottu kehittyneen entistä vakaampaan ja demokraattisempaan suuntaan vuoden 2011 arabikevään kansannousun jälkeen, mutta toisaalta maa kärsii pahoista talousongelmista. Tunisialla on ollut vuodesta 2011 lähtien yhdeksän eri hallitusta, mutta mikään niistä ei ole saanut taloustilannetta kohennettua.

Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä mm. Tunisian korkeisiin työttömyyslukuihin sekä hintojen ja verojen nousuun.