Yhdysvallat: Olympialaisiin osallistuminen ei saa lieventää Pohjois-Korean pakotteita

Riitaisat naapurukset Pohjois- ja Etelä-Korea sopivat maanantaina pohjoiskorealaisten urheilijoiden osallistumisesta talviolympialaisiin. Etelä-Korean liittolainen Yhdysvallat muistuttaa, että pakotteet pysyvät ennallaan.

Pohjois-Korea
Koreat neuvottelivat tiistaina
Eteläkorealaisministeri Cho Myoung-gyon tapasi Pohjois-Korean edustajan Ri Son-gwonin tiistaina Koreoiden välisissä neuvotteluissa.EPA

Yhdysvalloissa uutinen Pohjois-Korean osallistumisesta talviolympialaisiin on otettu vastaan toiveikkain mielin. Koreoiden edustajat tapasivat tiistaina ja sopivat, että Pohjois-Korea voi lähettää urheilijoita Etelä-Koreassa ensi kuussa järjestettäviin talviolympialaisiin.

−Pohjois-Korean osallistuminen tuo sille mahdollisuuden nähdä eristyneisyydestä ja ydinaseista luopumisen merkitys, sanoi presidentti Donald Trumpin tiedottaja Sarah Sanders medialle.

Yhdysvallat kuitenkin painottaa, että olympialaisiin osallistuminen ei helpota ydinaseilla uhittelevaan Pohjois-Koreaan kohdistuvaa kansainvälistä painostusta.

−Yhdysvallat on läheisissä yhteyksissä Etelä-Korean viranomaisiin, jotka varmistavat ettei Pohjois-Korean osallistuminen olympialaisiin vaaranna YK:n turvallisuusneuvoston malle laittoman ydin- ja ohjusohjelman takia asettamia pakotteita, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Nauertin mukaan Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat sopineet jatkavansa edelleen Pohjois-Korean painostamista tavoitteena Korean niemimaan saaminen ydinaseista vapaaksi.

Lue myös:

Kisat siivittävät Koreoiden suhteiden myötätuulta – aseneuvotteluja jatketaan

Analyysi: Koreoiden olympiasopu on pieni edistysaskel maailman mielenrauhalle, mutta suuri taakka kahdelle luistelijalle

Nyt se on sovittu: Pohjois-Korea osallistuu talviolympialaisiin Etelä-Koreassa

Lähteet: AFP, AP, STT