Helsingin Viikissä poltettiin jättimäinen kumigorilla – "Liekit olivat korkealla, taivasta vasten näkyi musta savupatsas"

Taideteos oli virolaisen Villu Jaanisoon käsialaa. Hän toimii kuvanveiston professorina Kuvataideakatemiassa.

tulipalot
Tulipalossa tuhoutunut taideteos Helsingin Viikissä.
Gorillaveistos paloi lopulta maan tasalle.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin Viikin tiedekampuksella on poltettu yöllä julkinen taideteos.

Pelastuslaitos sai hälytyksen kello puoli viiden jälkeen aamuyöllä Viikkiin, jossa roihusi virolaisen kuvanveistäjän Villu Jaanisoon autonrenkaista valmistettu gorillaveistos.

Palosta nousi runsaasti savua, mutta poliisin mukaan siitä ei ollut erityistä vaaraa lähialueiden asukkaille. Palo ei myöskään uhannut läheisiä rakennuksia.

Poliisi kertoo Ylelle selvittävänsä palon sytyttäjää. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan tapausta tutkitaan vahingontekona.

Palomiehiö palavan taideteoksen edessä Helsingin Viikissä.
Teos paloi varhain keskiviikkona.Riikka Porttila / Yle

Ylen toimittaja paikalla: "Savupatsas kohosi ylös korkeuksiin"

Ylen toimittaja Riikka Porttila ajoi varhain aamulla noin kello 4.50 Lahdenväylää pitkin, kun havaitsi Viikin kampusalueelta korkealle nousseet liekit.

– Liekit olivat niin korkealla, että ne näkyivät selvästi tien vieressä olevan meluaidan yli. Tummaa taivasta vasten näkyi myös musta savupatsas, joka kohosi ylös korkeuksiin, Porttila kuvailee.

Hän sanoo soittaneensa hätäkeskukseen ja saaneensa varmistuksen, että asiasta oli jo ilmoitettu. Sen jälkeen Porttila ajoi palopaikalle, jossa oli paikalla sekä pelastustyöntekijöitä että kymmenkunta sivullista katsomassa ja kuvaamassa tapahtumaa.

Teoksen lähellä kulkee myös Viikinkaari, mutta sen liikennettä ei Porttilan mukaan ollut katkaistu ja muun muassa bussit saivat jatkaa kulkuaan normaalisti viranomaisten valvonnassa.

Taiteilija toimii kuvanveiston professorina, julkisia taideteoksia sekä Suomessa että ulkomailla

Jaanisoon jättimäinen kumigorilla saapui Viikin tiedekampukselle syksyllä 2009. Yle uutisoi tuolloin asiasta.

Taideteos oli viisimetrinen.Helsingin yliopisto

Teoksen nimeksi kerrottiin Kaikki on mahdollista. Villu Jaanisoo oli voittanut kutsukilpailun ympäristöteoksen suunnittelusta yliopistoalueelle.

Arvostelulautakunta oli kuvannut ehdotusta ajankohtaiseksi kannanotoksi kuluttamiseen, kierrättämiseen, luonnonsuojeluun sekä eläinten oikeuksiin. Jaanisoo itse toivoi, että teos toisi iloa ja vastapainoa vakavan tutkimuksen ja opiskelun rinnalle.

Jaanisoon julkisia taideteoksia löytyy sekä Suomesta että ulkomailta. Muun muassa Helsingin Kalasatamassa oleva suurikokoinen Kuukkeli on hänen käsialaansa.

Helsingin taidemuseo HAM on luonnehtinut Jaanisoota yhdeksi maamme eturivin kuvanveistäjistä (siirryt toiseen palveluun). Hän toimii kuvanveiston professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.