Laskettelurinteet pian auki pohjalaiskunnissa

Runsaasta lumesta huolimatta pohjalaiset laskettelurinteet odottelevat yhä kauden aloitusta. Vimpelin Lakiksella rinteet avautuvat viikonloppuna, Vöyrillä haaveillaan ensi viikosta. Rinteitä lumetetaan ahkerasti myös Vaasassa, Lapualla ja Seinäjoella.

laskettelurinteet
Vöyrin laskettelukeskus
Vöyrin laskettelukeskuksellä tykitetään ahkerasti, jotta kausi päästään avaamaanRoger Källman / Yle

Vaikka lunta on tullut taivaalta, pohjalaiset laskettelukeskukset eivät ole vielä päässeet avaamaan rinteitään. Pohjalaiskunnissa laskettelemaan on päästy ainostaan Pedersören Edsevössä sijaitsevassa Bergön laskettelukeskuksessa, jossa kausi avattiin viime viikonloppuna.

Rinteiden kuntoon saattamiseksi tarvitaan nyt tykkilunta, ja tykkilumen tekemiseksi tarvitaan pakkaskelejä.

Laskettelukeskuksissa seurataankin tarkasti pakkaslukemia ja lumetus on käynnistynyt monilla paikkakunnilla. Harva on uskaltanut ilmoittaa koti- ja facebook-sivuillaan, milloin kausi virallisesti käynnistyy. Kaikki riippuu lumetuksen onnistumisesta ja pakkaslukemista.

Moni paikka, kuten Vaasan Öjberget, Kristiinankaupungin Pyhävuori ja Lapuan Simpsiö ovat käynnistäneet lumetuksen.

Enemmän lunta

Maanantaina lämpömittari oli Vöyrillä seitsemän astetta pakkasella. Lukema ilahdutti Vöyrin laskettelukeskuksen johtaja Anders Vikströmiä.

– Se on yksi tämän kauden parhaimmista päivistä, mutta ihanteellinen lämpötila meille olisi -12 ja -15 välillä, Vikström kertoo.

Myös Vimpelin Lakiksella lumetus on käynnistynyt, vaikka pakkaslukemat saisivat olla yrittäjä Jouni Niemelän mukaan kovemmat.

– Pakkasta pitäisi olla vähintään viisi, että sitä lunta tulee, toista vuotta Lakista pyörittävä Niemelä kertoo.

Mikäli pakkasta olisi kymmenestä viiteentoista astetta, muodostuisi tykkilunta kolmikertainen määrä verrattaen viiden asteen pakkaseen.

– Kustannustehokkaampaa olisi tykittää kovalla pakkasella, Niemelä toteaa.

Enemmän pakkasta

Joulun välipäivinä satoi monin paikoin runsaasti lunta. Niemelän mukaan puhelin pirisi ahkerasti, kun ihmiset kyselivät rinteiden aukeamisesta. Niemelän mukaan pelkällä luonnonlumella ei kuitenkaan pärjätä, vaikka lunta viime vuoden lopulla oli lähemmäs 40 senttiä.

– Tässä oli suojakelejä välissä ja ajoin tampparilla lumen kasaan, niin sitä luonnonlunta tuli kolmesta neljään senttiä. Ei siinä paljon voi lasketella. Kyllä siihen pitää saada sellaiset 30 senttiä tykkilunta. Sitten se kestää keväällä pitkälle, Niemelä kertoo.

Tykkilunta ja luonnonlunta ei Niemelän mukaan pysty vertailemaan. Luonnonlumi on hyvä tykkilumen seassa, mutta lasketteluun sopii paremmin tykkilumi.

– Luonnonlunta pitäisi olla 1,5 metriä, että se vastaisi tykkilumen 30-40 senttiä.

Tykkilumi tarvitsee kuitenkin syntyäkseen pakkasta. Niemelä toivoo, että pakkasta olisi loppuviikosta viidestä kymmeneen astetta, jotta rinteitä pystyttäisiin tykittämään tehokkaasti.

Kausi käynnistyy pari kolme viikkoa jäljessä

Vimpelissä toimivan hiihtokeskus Lakiksen yrittäjä Jouni Niemelän mukaan päärinne päästään avaamaan viikonloppuna. Viime vuonna rinteet saatiin auki jo ennen vuodenvaihdetta. Kausi käynnistyy tänä vuonna siis pari-kolme viikkoa myöhässä. Niemelä harmittelee, että esimerkiksi joulun välipäivien lomilla ei päästy laskettelemaan.

– Näille keleille ei voi mitään. Toivotaan kuitenkin, että sesonki kestää pidempään kuin kaksi edellistä. Kun rinne saadaan lauantaina auki, niin toivotaan, että sesonki kestää pitkälle kevääseen. Ehkä huhtikuulle asti on kelejä, Niemelä kertoo.

Vöyrillä toivotaan, että rinteet olisivat laskettelukunnossa ensi viikolla.

– En uskalla luvata mitään. Jos emme ole vielä auki tulevana viikonloppuna, niin luultavasti avaamme ensi viikolla. Mutta se riippuu paljon säästä, Vikström kertoo.