1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

"Raiskaus on rikos, ritarillisuus ei ole" – Ranskalaisnäyttelijätär Catherine Deneuve arvostelee #MeToo-kampanjaa ylilyönneistä

Sukupuolista häirintää vastustava #MeToo-kampanja on nostattanut vastareaktioita Ranskassa.

Mielenosoittajat osallistuivat #metoo-kampanjaan Sveitsin Lausannessa marraskuussa. Kuva: Laurent Gillieron / EPA

Kenkäpareja rivissä kadulla. Kadunkulkijoilla on oikeus kulkea siellä, missä haluavat.

#MeToo-kampanja on levinnyt myös Ranskaan ja saanut liikkeelle erityisesti nuoria naisia, keskustelu velloo somessa. Yhdysvaltain kaltaisia kohuja (siirryt toiseen palveluun) ja "weinsteingatea" Ranskassa ei ole nähty.

Sen sijaan maassa sikiää jo vastakampanjoita. #PasMoi (siirryt toiseen palveluun) (suom. "En minä") ja #TooFar sanovat pitävänsä kiinni yksilöiden seksuaalisesta vapaudesta.

Näyttelijätär Catherine Deneuve ja 99 muuta tunnettua ranskatarta julkaisivat Le Monde-lehdessä tiistaina avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa todetaan Eurooppaan levinneen some-ilmiön rajoittavan seksuaalista vapautta ja leimaavan kohteita syyllisiksi pelkän häirintäepäilyn perusteella.

"Ritarillisuus ei ole machoilua "

Kirjeen mukaan raiskaus on rikos, mutta sinnikäs flirttalu tai ritarillisuus eivät niitä ole. Tekstin allekirjoittaneet kirjailijat, tutkijat ja toimittajat hakevat rajoja miesten syyllistämiselle.

Myös #PasMoi-hashtagin alla toivotaan järjen ääntä ja tasapainoisuutta häirintäkeskusteluun.

74-vuotias ranskalaisnäyttelijätär Catherine Deneuve katsoo seksuaalisen häirintäkeskustelun nostattaneen uuden puritanismin aallon. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Deneuve vastustaa häirinnästä epäiltyjen nimilistoja

Ranskalaisen julkisuustaivaan kiintotähtiin kuuluva Deneuve katsoo häirintäkeskustelun osaltaan infantilisoivan naisia, koska heitä pidetään kykenemättöminä ja voimattomina päättämään oman kehonsa ja kohtelunsa rajoista. Deneuve on kanssasisarineen suivaantunut puritanismin vaatimuksesta, jota häirintäsyytteisiin heidän mielestään sisältyy.

Ahdistelijoiden nimilistoja pidetään myös kyseenalaisina, koska niitä voidaan käyttää tarpeettomaan leimaamiseen.

Avoimen kirjeen kirjoittajien mielestä keskusteluun sisältyy myös ylilyöntejä, esimerkkinä vaatimukset peruuttaa elokuvaohjaaja Roman Polanskin (siirryt toiseen palveluun) töitä esittelevän sarjan näytäntö.

Strauss-Kahn kaatui irstailuun

Ranskassa #MeToo-kampanja on herättänyt keskustelua myös siksi, että aiemmin esimerkiksi politiikkojen on ollut yleisesti ja hiljaisesti hyväksyttyä pitää rakastajatarta.

Poikkeuksiakin on. Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn kaatui seksiskandaaliin vuonna 2011, kun hotellin siivooja syytti häntä raiskauksesta. Presidenttiehdokkaaksi povattua Strauss-Kahnia syytettiin myös parituksesta.

Osa tunnetuista ranskalaisnäyttelijöistä on kertonut julkisuudessa ahdistelusta. Kokemuksistaan on avautunut muun muassa Juliette Binoche.

Häirintäkeskustelu myös ikäpolvien kiistelyä

Vanhemmat polven naiset ovat jossain määrin hyväksyneet esimerkiksi Ranskassa puolisojen ulkopuoliset suhteet. Nuoret ovat nostaneet työpaikoilla tai vapaa-ajalla tapahtuvan ahdistelun ja häirinnän julkiseen keskusteluun.

Nähtäväksi jää, hiipuuko edelleen aktiivinen some-kampanja yhdeksi ajan ilmiöksi vai tuleeko käytöskulttuuriin muutoksia esimerkiksi Ranskassa.

Lue myös:

Ranskalaiset naiset kapinoivat katuhäirintää vastaan – lähentelystä aiotaan jakaa sakkoja

"Venäjällä seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos Putinin" – #metoo-kampanja kirvoittaa kommentteja maailmalla

Elokuvamoguli Weinsteinin juonista lisätietoa – yritti suitsia seksiskandaalia mustalla listalla

Seksuaalista ahdistelua ei katsella sormien läpi eduskunnassa: "Emme puutu ainoastaan suoraan kourintaan ja päällekarkauksiin"

Aiheesta muualla:

France, Where #MeToo Becomes #PasMoi (siirryt toiseen palveluun)