Entisen liikuntaseuran johtohenkilölle vankeutta – rahaa tulvi tilille, mutta kirjanpito jäi hoitamatta

Ehdollisen vankeustuomion saanut mies selitti tapahtunutta väsymyksellä.

talousrikokset
Käräjäoikeuden istuntosalin ovi, jonka takana istunto meneillään.
Eveliina Matikainen / Yle

Entisen heinolalaisen liikuntaseuran johtohenkilö on tuomittu vankeuteen Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Mies sai neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tuomittu toimi loppuvuonna 2016 konkurssiin asetetun Lasten Leikki ja Liikunta -yhdistyksen johtotehtävissä.

Tuomio tuli epäselvyyksistä kirjanpidossa vuosien 2012–2016 aikana. Mies oli laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamista ja tilinpäätösten laatimista useiden vuosien ajan.

Syyttäjän mukaan rikoksen tekovuosien aikana yhdistyksen tilille tuli rahaa yli miljoona euroa ja tilitapahtumia oli vuosittain parituhatta.

Palkkakirjanpidon tuomittu oli kuitenkin hoitanut säntillisesti. Oikeusasiakirjojen mukaan yhdistys oli maksanut palkkoja monena vuotena useille henkilöille yhteensä satoja tuhansia euroja.

Oikeudessa mies selitti tapahtumia väsymisellä

Yhdistyksen toiminta loppui keväällä 2016, ja myöhemmin samana vuonna konkurssissa varoja oli jäljellä noin 2800 euroa. Velkoja yhdistyksellä oli yli 253 000 euroa, josta verovelkaa oli 173 000 euroa.

Mies myönsi syytteen kirjanpitorikoksesta, mutta oikeus piti tekoa syyttäjän tavoin törkeänä.

Oikeudessa mies selitti tapahtumia väsymisellä. Tuomittu jäi yhdistyksen leipiin vuonna 2012, kun muut vastuuhenkilöt vetäytyivät pois toiminnasta.

Tuomittu määrättiin oikeudessa myös kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.