1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyysturvan aktiivimalli

Hypo: Aktiivimalli tuo tilastoihin valetyöllisiä

Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) arvioi, että talouden menetetty vuosikymmen on nyt takana. Vetovastuu talouskasvusta siirtyy vihdoin kuluttajilta ja rakennusalalta vientialoille.

työttömyysturvan aktiivimalli
Mies jonottaa työvoimatoimistossa Helsingissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys ennustaa talouskatsauksessaan, että Suomen talous yllättää kovalla kasvuvauhdillaan. Hypon mukaan taloudessa ylitetään vihdoin finanssikriisiä edeltänyt ennätys.

Hypon katsauksessa todetaan, että Suomen talous ohitti viime vuoden lopussa edellisen huipun, kun mitataan bruttokansantuotteen suhdetta työikäiseen väestöön.

Vaikka vienti onkin alkanut vetää, myös kotimainen kulutus ja kotimaiset investoinnit tukevat yhä taloutta. Hypo arvioi, että etenkin metalli- ja metsäteollisuus menestyvät matkailun ohella.

Rautaa työstetän penkkihiomakoneessa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Asuntomarkkinoille uusia ostajia

Nykyinen nousukausi poikkeaa aiemmista elpymisistä siinä, että rakentaminen ja kulutus vetivät kasvua ensin. Vienti virkosi vasta viiveellä. Hypo arvelee syiksi Venäjän vaikeuksia, Suomen viennin rakennetta ja heikentynyttä hintakilpailukykyä.

Asuntorahoittaja uskoo talouskasvun näkyvän tänä vuonna kotitalouksien arjessa. Palkat paranevat, työllisyys lisääntyy, työttömyys laskee ja ostovoima paranee.

Samaan aikaan uusia asuntoja valmistuu ennätysmäärä. Hypo arvelee, että sijoittajien lisäksi asuntokaupoille uskaltautuu moni ensiasunnon ostaja.

Hyvän talousmenon kruunaa vaihtotaseen vahvistuminen. Jopa valtion velkasuhdekin voi korjaantua; tosin Hypo varoittelee samalla budjettikurin ja uudistusinnon laantumisvaaroista.

Kerrostalo
Henrietta Hassinen / Yle

Aktiivimallista tilastoihin valetyöllisiä

Hypo kiittelee ja myös arvostelee kiisteltyä aktiivimallia. Malli auttaa työmarkkinoita, mutta se tuo tilastoihin valetyöllisiä vääristäen todellista tilannetta.

Hypon mukaan lakimuutos kaunistelee työttömyystilastoja. Hypo laskee, että vain tunti töitä viikossa riittäisi luokittelemaan henkilön työttömästä työlliseksi. Valetyöllisten määrä tilastoissa voisi moninkertaistua ja laskea näennäisesti työttömyyslukuja.

Ja vaikka aktiivimalli laskisi todellista ja tilastoitua työttömyyttä, oikea ongelma eli rakennetyöttömyys ei näytä poistuvan edes nousukaudella.

Lue seuraavaksi