Tutut merkit Alkon myydyimpien viinakärjessä – valtikka vaihtui valkoviineissä

Alko julkisti viime vuoden myydyimmät tuotemerkit

alkoholijuomat
Koskenkorva, Leijona ja Suomi viina pulloja Alkossa
Suomalaisten viinasuosikit vaihtuvat hyvin hitaasti. Nämä kolme merkkiä ovat hallinneet myyntitilastoja pitkään.Kalevi Rytkölä / Yle

Leijona Viina syrjäytti Alkon viina- ja vodkamyynnin pitkäaikaisen ykkösen Koskenkorvan (38%) valtaistuimelta kaksi vuotta sitten ja piti ykköspaikkansa myös viime vuoden tilastoissa, vaikka myynti hiukan niiasikin. Kossu pysyi kakkosena ja Suomi Viina kolmosena 2015 ja 2016 -vuosien tapaan.

Muutenkin koko viina- ja vodkamyynnin top ten pysyi täsmälleen samana vuonna 2017 kuin edellisvuonnakin aina järjestystä myöten. Vain litrat muuttuivat hienokseltaan ylös- tai alaspäin.

Perinteinen 38-prosenttinen Koskenkorva hallitsi Alkon myydyimpien vodkien ja viinojen tilastoa uskomattomat 55 vuotta putkeen, vuodet 1960-2015. Perinnekossun huippuvuodet ajoituvat 1980-luvun lopulle. Silloin sitä myytiin häkellyttävät 18 miljoonaa litraa vuodessa, viime vuonna alle kolme miljoonaa litraa.

Omat koirat purevat

Osin 38-prosenttisen Koskenkorvan suosiota ovat nakertaneet myyntiin tuodut saman tuotemerkin 30- ja 40-prosenttiset versiot. Erityisesti kolmekymppinen "mieto Kossu" on päätynyt yhä useamman pitkäripaisessa piipahtaneen kassiin ja kolmekymppisen myynti nousi nytkin hiukan. Vuoden 2017 sijoitus pysyi kuudentena edellisvuoden tapaan. Aloitusvuonnaan 2012 se oli 20:s. Jos kolme kossuversiota lasketaan yhteen, on Koskenkorva yhä maan myydyin viinamerkki.

Viinojen ja vodkien topteniä hallitsee kaksi valmistajaa/valmistuttajaa: kotimainen valtionyhtiö Altia ja ranskalainen Pernod Ricard. Altia on selkeästi niskan päällä seitsemällä merkillään kärkikymmenikössä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Viinirintama pitää

Chileläiset punaviinit ovat hallinneet Alkon myydyimpien punkkujen tilastoa jo vuosikausia, eikä viime vuosi tee poikkeusta. Kärkikymmenikössä komeilee viisi chileläistä. Keulilla ovat Gato Negro ja Viña Maipo sekä ranskalainen _J.P. Chenet. _Muut sijat menevät Espanjaan, Portugaliin , Italiaan ja Australiaan. Kaikki tuttuja maita viininystäville.

Muutenkin kuluttajat vaihtavat punkkusuosikkejaan hitaasti. Sijat 1-4 ovat nyt samat kuin vuonna 2016. Ja vuoden 2010 tilastokeulilta löytyvät samat merkit kuin nytkin.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Etelä-Afrikka yllätti

Eteläafrikkalainen Pearly Bay Dry White nousi myyntiykköseksi viime vuoden valkoviinitilastossa monivuotisen kipuamisen jälkeen. Pari edellistä vuotta se oli kakkosena chileläisviinin takana. Gato Negro valahti nyt kakkoseksi. Unkarilainen Magyar Fehér Bor oli jälleen listakolmonen.

Valkoviinienkin top tenissä on neljä chileläistä, mutta niiden ylivoima ei ole niin selvää kuin punaviineissä. Eteläafrikkalaisia on kärkikymmenikössä kaksi, muita maita ovat Unkari, Yhdysvallat, Australia ja Saksa.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Espanjassa kuohuu

Kuohuviinien valtikka on ollut jo vuosia espanjalaisten käsissä. Viime vuosi jatkoi tuttua Freixenetin ja_ Codorniun_ valtakautta: kolme myydyintä kuoharia tulee Espanjasta. Väkevien viinien kärjessä jatkavat oman lajinsa klassikot Valdemar, Hehkuviini ja Doris.