1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Maria Lohela

Eduskunnan puhemies Maria Lohelan mukaan Kiinassa voi puhua mistä vaan, kunhan ei osoittele ongelmia

Kiinan presidentin jo toistamiseen tavannut, pian väistyvä puhemies uskoo, että Kiinan ja Suomen suhteet ovat erityisen lämpimät.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

PEKING Kiinan presidentti Xi Jinping seisoi lähes yksinäisen mutta leppoisan näköisenä median edessä, kun eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) asteli sisään yhteen Kiinan kongressipalatsin saleista.

Lohelan takana kättelemässä olivat muiden pohjoismaiden puhemiehet. Paikalta puuttui ainoastaan Tanska.

Lohela oli ensimmäisenä jonossa, koska hän johtaa pohjoismaisten puhemiesten valtuuskuntaa sen viikon mittaisella Kiinan-vierailulla. Xi ja Lohela tapasivat viimeksi, kun Xi vieraili Suomessa viime keväänä.

Lohela on käynyt Kiinassa kautensa aikana kolmesti ja tavannut Kiinan kansankongressin puhemiehen Zhang Deijiangin viidesti. Ensimmäisen kerran puhemiehet tapasivat, kun Lohela kutsui Zhangin Suomeen syksyllä 2016.

– Asiat etenevät yksi kerrallaan. Ne ovat vain menneet näin. Ei siinä ole mitään erityistä syytä, Lohela kommentoi tiheitä tapaamisia kiinalaisten kanssa.

Xin tapaamisen jälkeen Lohela pitää tavoittaa haastattelua varten puhelimitse. Kiinassa on paljon protokollaa eikä puhemiestä noin vain napata hihasta tilaisuuden jälkeen Tiananmenin aukion laidalla.

Lohela korostaa, että Suomen ja Kiinan suhteiden eteen on tehty töitä pitkäjänteisesti ja kauan. Suhteet ovatkin erinomaisessa kunnossa, hän uskoo.

– Puhemiehen työssä on oma roolinsa ylläpitää hyviä suhteita erityisesti tällaisiin maihin, joissa korkeantason vierailuja pidetään erityisessä arvossa, hän sanoo.

Lohelan mukaan se ei tarkoita, että Suomen edustajien pitäisi välttää Kiinan kannalta kiusallisia keskustelunaiheita, kuten puhumista ihmisoikeuksista.

– Se on pötypuhetta, että kiinalaisten kanssa ei voi keskustella ihmisoikeuksista. Siinä ole mitään ongelmaa, Lohela sanoo.

Hän kuitenkin toteaa keskustelujen pysyvän ylätasolla eikä yksittäisiä asioita tai Kiinan toimintatapoja oteta puheeksi. Kiinassa rajoitetaan muun muassa sananvapautta ja maassa vallitsee yksipuoluejärjestelmä.

Lohelan mukaan ongelmia ei pidä käydä osoittelemaan.

– Kuinka paljon me Suomessa pidämme siitä, jos vieraat tulevat ja istuvat toiselle puolelle pöytää moittimaan meitä milloin mistäkin?

Vaieta ei silti tarvitse, Lohela uskoo. Hän sanoo muun muassa kertoneensa presidentti Xille, että Pohjoismailla on kaikilla taustallaan demokraattiset arvot ja avoimet yhteiskunnat.

Lisää aiheesta:

Kiinan presidentin vierailu huipentui juhlaillalliseen – Lue kooste päivän tapahtumista

Jättiläispandojen tulo Suomeen varmistui – "Pidämme Kiinan kansallisen aarteen kunniassa"