Palvelukodin tulipalo jätti 30 vanhusta ilman yösijaa Karstulassa – naapurikuntakin tuli hätiin

Karstulassa on onnistuttu löytämään majoituspaikka tulipalon takia evakuoiduille kolmellekymmenelle vanhukselle.

Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Henkilökunnan ripeä toiminta esti keskiviikkona mittavan tulipalon Karstulassa. Asumisyksikkö Valkaman saunatilassa syttynyt tulipalo olisi pahimmassa tapauksessa voinut levitä samassa kiinteistössä sijaitsevaan terveyskeskukseen ja muihin asumisyksiköihin.

– Tulipalon havainnut hoitaja oli oikeaoppisesti evakuoinut itsensä ja mukana olleen asiakkaan sekä varoittanut sitten muita. Henkilökunta siirsi asukkaat välittömästi rakennuksen muille osastoille, kiittelee palomestari Mauri Salo.

Pelastuslaitos sai palon nopeasti hallintaan, eikä henkilövahinkoja syntynyt. Savuvahingot ovat kuitenkin niin mittavat, että Valkaman ja läheisen asumisyksikkö Uusjokelan asukkaille joudutaan etsimään väliaikaiset majoitustilat.

– Päivällä siirryimme turvaan talon sisällä. Esimerkiksi terveysaseman vastaanotto oli iltapäivällä suljettu. Näin pystyimme myös hyödyntämään vastaanoton henkilökuntaa evakuoinnissa, kertoo palvelupäällikkö Anu Kinnunen perusturvaliikelaitos Saarikasta.

Väistö voi kestää pitkäänkin

Iltapäivään mennessä väliaikainen majoituspaikka oli järjestynyt kaikille, noin 30 vanhukselle.

– Kunta selvitti, että saamme käyttöön Kivijärvellä tyhjillään olleen Hoivarannan palvelukodin. Sinne siirtyy 14 asukasta. Lopuille löytyi paikka täältä Karstulasta terveyskeskuksen kiinteistöstä, Kinnunen kertoo.

Pisimmillään väistö voi kestää viikkoja. Kinnunen arvioi, että Uusjokelan asukkaat pääsevät palaamaan ensi viikolla, mutta Valkaman puhdistaminen vie pidempään. Tilat vaativat ionisointipuhdistuksen ennen kuin kaikista katkuista on päästy eroon.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Myös vahinkojen suuruus selviää myöhemmin.