Tarjoilija Puolasta tienaa Lapissa jopa neljä kertaa enemmän kuin kotimaassaan

Henkilöstövuokrausyrityksen mukaan Lapin matkailu ei pärjää ilman ulkomaalaista työvoimaa. Tekijöitä tulee aina Meksikosta saakka.

matkailu
Ylläksen joulun ja uudenvuoden ruuhkaputken jälkeen Karolina Tomaschek on vapaa-ajalla ehtinyt myös laskettelurtinteeseen.
Ylläksen joulun ja uudenvuoden ruuhkaputken jälkeen Karolina Tomaschek on vapaa-ajalla ehtinyt myös laskettelurtinteeseen.Jarmo Honkanen / Yle

Tarjoilija Karolina Tomaschek tuli marraskuussa poikaystävänsä kanssa Puolasta Lappiin töihin hotelli Saagaan Yllästunturin juurelle. Suurkaupunki Varsovan ravintoloissa työskentelevää paria veti pohjoiseen sama kuin turisteja.

Lumi maisemat, puhdas ilma, joulupukki ja porot, Karoliina luettelee ja kehuu pariskunnan todella nauttineen työstä ja myös vapaa-ajasta Ylläksellä. Jouluruuhkan jälkeen on ollut aikaa myös lasketella.

Matkailun kasvu lisää työvoiman kysyntää. Markkinaosuudeltaan Lapissa suurin henkilöstövuokrausyritys Staffpoint välittää Lappiin nykyään kaikkiaan vuodessa 800–900 työntekijää hotelleihin, ravintoloihin ja safariyrityksiin. Heistä ulkomaalaisten osuus nousee ja on jo jopa parikymmentä prosenttia.

Staffpoint: Ulkomaalaisille maksetaan työehtosopimuksen mukaan

Yrittäjien motiivi ei ole ulkomaisen työvoiman halvempi hinta, sanoo Staffpoint Oy:n toimialajohtaja Kimmo Gauriloff.

– Eivät he halvempaa ole suinkaan, vaan meillä vain loppuu osaaminen täällä ja silloin sitä pitää täydentää ulkomailta tulevalla työvoimalla ja jos nyt palkoista jotakin niin ihan työehtosopimusten mukaisilla palkoilla osalta mennään, sanoo Kimmo Gauriloff Staffpoint Oy:stä.

Karolina Tomaschek sanoo, että Ylläksellä tienaa enemmän kuin Varsovassa.

– Palkka on neljä kertaa suurempi kuin kotimaassamme ja myös työajat sekä ilta- ja yötyökorvaukset ovat erilaiset, sanoo Karolina Tomaschek.

Hän arvostaa myös sitä, että täällä Suomessa työsopimus on oikeasti allekirjoitettu. Tämä ei hänen mukaansa valitettavasti ole yleensä itsestään selvää Puolassa.

Täydellisen kunnossa eivät työolot ja ehdot Lapin matkailussakaan sentään ole. Palvelualojen ammattiliitto PAM:ista kerrottiin, että välillä paljastuu puutteita niin ulkomaisten kuin kotimaisten sesonkityöläisten kohtelussa kuten vaikkapa ylityökorvauksissa.