1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso suorana: Suomen Natoon haluava Torvalds Ylen tentissä klo 21

RKP:n presidenttiehdokas on huolissaan Venäjän kehityksestä.

presidentinvaalit
Tentissä RKP:n ehdokas Nils Torvalds. Nils Torvalds pitää puhetta presidenttitentissä, Nils Torvalds presidenttitentti 10.01.2018, presidenttipäivät TV1

Ylen presidentinvaalitenttien sarja jatkuu tänään klo 21 RKP:n ehdokkaan Nils Torvaldsin kanssa. Hän on kahdeksasta presidenttiehdokkaasta ainoa, joka haluaa viedä Suomen sotilasliitto Natoon.

Torvalds ei ole kuitenkaan tarkentanut, koska tämän pitäisi hänen mielestään tapahtua. RKP:n kanta on, että Suomen pitää pyrkiä olemaan Naton jäsen vuoteen 2025 mennessä.

Torvalds on Natoon liittymisen kannalla, koska hän sanoo Euroopan turvallisuusympäristön muuttuneen. Torvaldsin mielestä Euroopan pitää luottaa tulevaisuudessa yhä enemmän omaan puolustuskykyynsä.

Hän muistuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin todenneen, ettei Eurooppa voi enää laskea Yhdysvaltojen sotilaallisen avun varaan.

Torvaldsin mielestä Suomen pitää olla mukana, kun Euroopassa kehitellään yhteisiä puolustusratkaisuja.

Toinen perustelu on Venäjän kehitys, jota Torvalds pitää huolestuttavana. Hän on nostanut tätä asiaa hanakasti esille aiemmissa presidenttitenteissä.

Torvaldsin mielestä Venäjällä on syviä rakenteellisia ongelmia, ja jos maa ei kykene uudistumaan kokonaisvaltaisesti, hän pelkää paineen purkautuvan ikävällä tavalla. Torvalds pitää kuitenkin Venäjää ensisijaisesti uhkana itselleen.

Torvalds oli Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) jokseenkin eri mieltä väitteestä, että Suomen pitäisi hoitaa suhteensa Venäjään kahden kesken eikä EU:n kautta.

– Olemme jo riittävästi joutuneet kokeilemaan millä tavalla pieni Suomi ja valtavan iso Venäjä ”tasavertaisesti” hoitavat keskinäisiä suhteitaan. Olemme tulevaisuudessa tasavertaisia ainoastaan nojautumalla EU:hun ja Natoon, hän perusteli vastauksessaan.

Torvaldsin ehdokastentti näytetään TV1:ssä klo 21–22. Hän puhuu suorassa lähetyksessä liveyleisölle itselleen tärkeistä teemoista. Seitsemän minuutin puheen jälkeen toimittaja tenttaa Väyrystä. Asiantuntijaraati kommentoi ehdokkaan suoriutumista tuoreeltaan.

Analysoimme ehdokkaan puhetta ja esiintymistä suorana myös verkkosivuillamme osoitteessa yle.fi/uutiset asiantuntijoiden kanssa.

Tv:n puolella asiantuntijoina nähdään politiikan tutkija Mari K. Niemi ja vaihtuva asiantuntija sekä verkossa tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Tentit ovat katsottavissa myös Yle Areenan kautta. Lisäksi ne uusitaan televisiossa lähetystä seuraavana arkipäivänä.

Kaikki presidenttiehdokkaat joutuvat vuorollaan Ylen prässiin tällä ja ensi viikolla.

Seuraavien vaalitenttien päivämäärät:

11.1. Matti Vanhanen

15.1. Sauli Niinistö

16.1. Pekka Haavisto

17.1. Merja Kyllönen

18.1. Tuula Haatainen

Lue lisää:Henkilökuvassa Nils Torvalds

Lue seuraavaksi