1. yle.fi
  2. Uutiset

Opiskelijat kehittivät mobiilisovelluksen ruokahävikin vähentämiseksi – keittiö saa tiedon kuinka moni tulee lounaalle

Opiskelijat voivat ilmoittaa nettipohjaiselle sivustolle, milloin ovat menossa syömään koulun ruokalaan. Tieto välittyy ruokapalveluyritykseen.

ruokahävikki
 nainen näpyttää kännykkää pahvimuki edessään
Irmeli-sovellusta voi käyttää tietokoneelta tai älypuhelimella.AOP

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat kehittäneet keinon ruokahävikin kitkemiseksi Forssassa.

Tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat toteuttaneet ruokahävikin vähentämiseksi mobiilisovelluksen (siirryt toiseen palveluun) (HAMK) Loimijoen Kuntapalvelut Oy:lle ja Forssan yhteislyseolle.

Opiskelijat voivat ilmoittaa nettipohjaiselle sivustolle, milloin on menossa syömään koulun ruokalaan. Tieto välittyy ruokapalveluyritykseen, joka näkee etukäteen ruokailijoiden määrän ja pystyy valmistamana oikean määrän ruokaa.

On huomattu, että lukiolaiset saattavat mennä kouluruokailun sijasta muualle syömään.

Laura Vainio

Lukiolaisilla on usein tapana lähteä koulusta muualle syömään, kertoo projektipäällikkö Laura Vainio HAMKista.

– On huomattu, että lukiolaiset saattavat mennä kouluruokailun sijasta muualle syömään. Silloin koulun heille varaamat ruoat menevät jätteeksi. Ruokahävikistä on keskusteltu paljon ja päätimmekin Loimijoen Kuntapalvelut Oy:n kanssa tehdä aiheesta pilotin HAMKin tietojenkäsittelyn opiskelijoiden kanssa, kertoo Alueelliset järkivihreät innovaatiot -hankkeen projektipäällikkö Laura Vainio Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Opiskelija ilmoittaa päivät jolloin tulee syömään

Ruokahävikin vähentämisen projektityö liittyi tietojenkäsittelyn koulutusalan ICT-projektiopintoihin. Ohjelmaa voi käyttää selaimen kautta tietokoneella tai älypuhelimella. Irmeli-nimiselle nettipohjaiselle sivustolle kirjaudutaan anonyymisti.

Ruokalista on sivustolla näkyvissä ja opiskelija valitsee itse päivät, jolloin hän tulee syömään. Lisäksi opiskelija rastittaa ohjelmasta aikooko syödä liha- vai kasvisvaihtoehdon.

Aiheesta lisää: Testaa millainen hävikkiruokailija olet

Lue seuraavaksi