Tutkimus: Kofeiinin mittaaminen voi auttaa Parkinsonin taudin diagnosoinnissa

Kofeiinipitoisuudet eivät suurene tavalliseen tapaan Parkinsonin tautia sairastavalla, vaikka hän joisi saman verran kahvia kuin terve. Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Kofeiini
Kahvinnpuruja mittalusikassa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Paljon kahvia ja muita kofeiinijuomia nauttivilla on pienempi riski sairastua Parkinsonin tautiin, tutkimuksista tiedetään.

Tuoreen tutkimuksen mukaan potilaiden veressä kofeiinipitoisuudet eivät kuitenkaan suurene tavalliseen tapaan, vaikka he joisivat yhtä paljon kahvia kuin terveet.

Havaintoa voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin diagnosoinnissa, havainnon tehneet japanilaistutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja siihen osallistui 108 Parkinson-potilasta ja 31 tervettä samanikäistä verrokkia.

Tulokset osoittivat Parkinsonin tautia sairastavien veressä olevan systemaattisesti vähemmän kofeiinia sekä kofeiinin aineenvaihduntatuotteita, vaikka heidän kofeiinin saantinsa oli samaa tasoa kuin terveiden verrokkien. Tämä havaittiin Parkinson-diagnoosin hiljattain saaneilla, mutta myös pitempään sairastaneilla.

Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa kokeissa

Analyysissa huomioitiin kofeiiniaineenvaihduntaan vaikuttavat perinnölliset erot sekä muun muassa potilaiden ikä ja sukupuoli, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

On silti mahdollista, että esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat kofeiiniaineenvaihduntaan, ja tämän takia tulokset pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa.

Jos havainnot kuitenkin varmistuvat, kofeiinipitoisuutta ja kofeiinin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia voi mahdollisesti hyödyntää Parkinsonin taudin tunnistamisessa.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim