1. yle.fi
  2. Uutiset

Tullin pääjohtajan virkarikossyyte: Esimieheni päättävät, voinko jatkaa tehtävässä – "Olisi pitänyt poistua kokouksesta"

Antti Hartikaisen mukaan kollegat eivät neuvoneet häntä poistumaan Tullin johtoryhmän kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta.

Virkavelvollisuus
Antti Hartikainen
Antti HartikainenVesa Moilanen / Lehtikuva

Virkarikossyytteen saanut Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen arvioi Ylelle, että on hänen esimiestensä asia päättää hänen mahdollisuudestaan jatkaa tehtävässään.

– Se on enempi minun esimiesten asia päättää kuin minun asia. Toisaalta jos jokainen virkamies, joka on saanut jonkun virkarikossyytteen tai muun syytteen, saman tien eroaisi niin voisi olla, että olisi poliisissakin aika paljon vähemmän poliisijohtoa tällä hetkellä tai ainakin olisi tullut vaihdoksia henkilöstössä, Hartikainen sanoi.

Valtiovarainministeriö tiedotti torstaina iltapäivällä, että se ei ryhdy toimenpiteisiin Tullin pääjohtajan virkarikossyytteen johdosta oikeusprosessin aikana. Tulli toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa.

Käytännössä Hartikainen voi jatkaa tehtävässään ainakin toistaiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona, että Hartikaista vastaan on nostettu Helsingin käräjäoikeudessä syyte virkavelvollisuuden rikkkomisesta. Syyttäjän mukaan epäilty rikos liittyy Hartikaisen esteellisyyteen.

HS: Tullin pääjohtaja sai syytteen virkarikoksesta – aikoo jatkaa tehtävässään normaalisti

"Olisi pitänyt jämäkämmin sanoa seis ja poistua"

Hartikainen jääväsi itsensä mutta ei poistunut marraskuussa 2015 kokouksesta, jossa käsiteltiin epäsuorasti hänen puolisonsa määräaikaista virkasuhdetta.

– Siinä on tullut hallintomenettelyllinen virhe. Sen voi sanoa, että olisi pitänyt jämäkämmin sanoa, että seis ja poistua siitä kokouksesta, Hartikainen myönsi.

Hänen mukaansa asia ei ollut kokouksen agendalla, vaan tuli yllättäen käsittelyyn. Hartikaisen mukaan tapahtumat kokouksessa etenivät niin nopeasti, että peruuttaminen ei tullut hänelle mieleen.

– Se oli niin kuin sekuntiluokkaa. Jos toinen minun kollega vieressä sanoo, että tämähän on selvä asia ja muut nyökyttää, niin minä katsoin, että se asia meni siinä.

Hartikaisen mukaaan kukaan paikalla olleista kollegoista, joista useat ovat lakimiehiä, ei kiinnittänyt prosessiin huomiota.

Hartikainen sanoo, että häntä ei neuvottu poistumaan siksi aikaa, kun asiasta keskustellaan, vaikka hän oli jäävännyt itsensä.

– Viittaan tässä siihen, että esimerkiksi valtakunnansyyttäjä Nissistä kollegat neuvoivat. Minä en saanut minkäänlaista tukea näiltä kollegoilta sen suhteen.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sai joulukuussa tuomion tahallisesta virkarikoksesta, kun hän toimi esteellisenä syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Nissistä oli muistutettu mahdollisista esteellisyysongelmista.

Alustava tieto syytteestä ennen joulua

Hartikaisen mukaan hän sai alustavan tiedon syytteestä hieman ennen joulua. Tiedoksiannon asiasta hän kertoo saaneensa iltapäivällä keskiviikkona. Hän ei kertonut saamastaan syytteestä valtionvarainministeriölle, jonka alaisuudessa Tulli toimii.

Hän perustelee asiaa sillä, että kun hänestä tehtiin tutkintapyyntö vuonna 2016, niin silloin tutkinnanjohtaja ja syyttäjä informoivat valtiovarainministeriötä asiasta.

– Minulla oli koko ajan olettama, että asia menee tälläkin kertaa samalla tavalla. Toisekseen tämän tiedoksiannon me olemme saaneet ymmärtääkseni aika tavalla yhtä aikaa tiedoksi, minä ja valtiovarainministeriö.

Hartikaisen mukaan virkarikossyyte tulee Helsingin käräjäoikeden käsittelyyn näillä näkymin huhtikuussa.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen ei kommentoi asiaa, koska syyte ei ole vielä julkinen. Asian käsittely alkaa käräjäoikeudessä Rinkisen mukaan 19. huhtikuuta.

Kohua toisensa perään

Hartikaisen ura Tullin johdossa on saanut kirjavia käänteitä jo vuosien ajan.

Vuoden 2014 syksyllä valtiovarainministeriö selvitti Tullilta pääjohtajan vaimon palkkaamista Tullin palvelukseen. Palkkaus tapahtui vain kuukausia sen jälkeen, kun Hartikainen nimitettiin Tullin pääjohtajaksi toukokuussa 2012. Hartikainen kiisti vaikuttaneensa vaimonsa palkkaamiseen.

Selvitysten perusteella Hartikainen ei ollut puuttunut puolisonsa palkkaamiseen. Tullin mukaan hänen toimintansa asiaan liittyen ei ollut kuitenkaan hyvän hallinnon mukaista.

Helmikuussa 2015 sisäministeri Päivi Räsäseltä napsahti Hartikaiselle vakava huomautus, kun Hartikainen oli arvostellut julkisesti alaisensa toimia.

Vuonna 2016 Hartikaista epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja viestintäsalaisuuden loukkaamisesta, mutta syytteet jätettiin nostamatta. Hieman myöhemmin valtionvarainministeriössä valmisteltiin pääjohtajan siirtoa kansainvälisiin tehtäviin.

Samana vuonna valtionvarainministeriö sai ilmoituksen, että Hartikainen olisi kiusannut alaistaan. Ministeriö antoi Hartikaiselle suullisen huomautuksen asian tiimoilta viime vuonna.

Lue seuraavaksi