Viides muutto toden sanoo? Neljäsluokkalaiset saivat vihdoin oman luokan Akaassa

Viialan yhtenäiskoulun sisäilmaongelmat ovat johtaneet massiiviseen muuttorumbaan Akaassa.

Opettaja Mari Muhonen ja 4.B iloitsevat uusista tiloista. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pitkään jatkuneisiin tilaongelmiin on saatu vihdoin helpotusta Akaassa. Tällä viikolla Viialan koulukeskuksessa on otettu käyttöön uusi koulurakennus.

Harmaavalkoinen rakennus nousi todella nopeasti, vain muutamassa viikossa. Se näyttää modernilta ja siistiltä ja tuoksuu uudelta, iloitsevat neljäsluokkalaiset.

– Täällä on kiva olla, Jimi Alanen sanoo.

4.b-luokkalaiset ja heidän opettajansa Mari Muhonen ovat kehittyneet kokeneiksi pakkaajiksi. Muutto uuteen kouluun on jo viides kahden ja puolen vuoden sisällä.

– Onhan tämä ihan mahtava tilanne. Nyt on päästy vihdoin oikeaan omaan luokkaan ja meillä on tosi hyvät tilat täällä, Muhonen sanoo.

Sisäilmaongelmista kehkeytyi muuttorumba

Muuttoruljanssin taustalla ovat Viialan yhtenäiskoulun laajat sisäilmaongelmat, jotka alkoivat jo vuosia sitten. Pahoja kosteus- ja mikrobivaurioita korjattiin kahdeksan miljoonan euron remontilla, joka valmistui vuonna 2016.

Ongelmat jatkuivat remontin jälkeen ja vuodesta 2017 oppilaat ovat olleet evakossa ympäri Akaata ja myös naapurikunnan, Lempäälän puolella.

Kun ongelmat huomattiin, mieliala oli masentunut ja vähän epätoivoinen. Puhuttiin, että nyt on kyllä pohjakosketus saavutettu.

Saija Montonen

Oman mausteensa soppaan toi se, että myös Hirvialhon koulurakennuksessa havaittiin mikrobivaurioita. 250 oppilaan yläkouluun oli siirretty evakkoon saman verran alakoululaisia. Myös esikoululaisten ja pienimpien koululaisten siirtotilaksi tuodussa parakissa ilmeni ongelmia ja se piti poistaa käytöstä.

– Kun ongelmat huomattiin, mieliala oli masentunut ja vähän epätoivoinen. Puhuttiin, että nyt on kyllä pohjakosketus saavutettu, rehtori Saija Montonen kertoo.

Siirtokouluista saadaan pysyvä ratkaisu

Nyt mieliala on aiempaa valoisampi. Uudessa siirtokoulussa opiskelee 140 koululaista.

Viialassa käydään kuitenkin koulua edelleen monessa väistötilassa, muun muassa nuorisotiloissa, kirjastossa ja seurakunnan tiloissa. Lempäälän puolella koulua käy kuusi luokkaa.

– Ollaan vielä hajallaan, mutta omissa luokissa kuitenkin kaikki, Montonen iloitsee.

Uusi koulurakennus nousi muutamassa viikossa. Samanlaisia rakennuksia tulee alueella ensi syksyyn mennessä viisi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Uusi koulurakennus on ensimmäinen osa isompaa kokonaisuutta. Samalle koulualueelle on tulossa ensi syksyyn mennessä vielä viisi samanlaista siirtorakennusta.

Kiinteistöpäällikkö Henri Salosen mukaan siirtokoulujen käyttöikä on kymmeniä vuosia.

– Meillä on tästä rakennuksesta 3+2–vuoden sopimus. Sitä voidaan tarvittaessa jatkaa tai rakennus voidaan lunastaa tarvittaessa. Näkisin, että tämä on tullut jäädäkseen, Salonen sanoo.