Taysin teho-osaston siirto vaatii tarkat suunnitelmat ja testausta

Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osaston väistötilojen varustaminen ja testaaminen aloitetaan ensi viikolla.

Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS)
vastuualuejohtaja Sari Karlsson
Teho-osaston vastuualuejohtaja Sari Karlsson vakuuttaa, että siirto suunnitellaan tarkkaan.Jussi Mansikka / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osasto siirretään munuaiskeskuksen ja infektio-osaston tiloihin. Tällä tietoa evakko kestää ainakin muutaman kuukauden.

Syynä muuttoon ovat kosteusvauriot, joiden jäljille päästiin kesällä henkilökunnan oireilun vuoksi. Syitä selvitellään vielä, mutta nyt näyttää, että ongelmat johtuvat vanhoista viemäreistä.

Siirto suunnitellaan huolella

Teho-osaston siirtäminen on suunniteltava erityisen tarkasti. Sähköpistokkeita tarvitaan paljon, koska suurin osa potilaiden elintoimintoja tukevista laitteista toimii sähköllä. Teho-osastolla tarvitaan myös toimivia tietoverkkojärjestelmiä sekä happi- ja ilmapistokkeita

– Sähkö on kaikkein tärkein edellytys. Teho-osastolla pitää olla varavoima käytössä. Juuri tästä syystä päädyimmekin muuttamaan dialyysiyksiköön, sanoo teho-osaston vastuualuejohtaja Sari Karlsson.

Varman sähköjärjestelmän lisäksi tarvitaan happi- ja ilmapistokkeita riittävästi. Karlssonin mukaan teho-osastolla on käytössään sairaalan tietoverkon lisäksi oma tietoverkko, jonka on toimittava moitteettomasti.

Hoitohenkilökunnalle muutto merkitsee lisätyötä.

Juha Reunamäki
Juha Reunamäki on muuttanut osastojen mukana aiemminkin ja tietää, että tottuminen uusiin tiloihin ottaa aikansa.Jussi Mansikka / Yle

– Tiedän kokemuksesta, millaista on siirtyä kaikkien laitteiden ja lääkkeiden kanssa toiseen paikkaan. Tästä on varmasti tulossa aika pitkäaikainen evakkoreissu, sanoo teho-osaston sairaanhoitaja Juha Reunamäki.

Reunamäen mukaan potilasturvallisuus on kaikkein tärkeintä. Potilaiden siirtäminen ei ole uutta, mutta uuteen ympäristöön tottuminen ottaa aikansa.

– Tavarat etsivät omia paikkojaan ensimmäiset viikot tai jopa kuukaudet. Kaikkein suurin haaste on, että pystytään eri potilasryhmät hoitamaan asianmukaisissa paikoissa.

Potilaiden siirtäminen on suunniteltu huolella

Tehohoidon käytössä on lääkkeitä ja varusteita kahden varastohuoneen verran. Kriittisessä tilanteessa kaikki tarvittava täytyy löytyä nopeasti eikä mitään voi lähteä hakemaan kaukaa.

– Teho-osastolla tarvitaan paljon lääkkeitä ja niiden pitää olla lähellä potilasta, sanoo Sari Karlsson.