Ilmajoen opetusnavetalle yrittäjät ja uudet puitteet

Sedu ja Seamk ovat tehneet sopimuksen Ala-Fossin maatalousyhtymän ja Vacca Oyn kanssa navetan ja peltojen vuokraamisesta sekä navetan peruskorjaamisesta. Sopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi ja sisältää viiden vuoden option.

ammatillinen koulutus
SeAMK:n ja Sedun opetusnavetta Ilmajoella.
SeAMK:n ja Sedun opetusnavetta Ilmajoella. Mirva Hakala/Yle

Ilmajoen opetusnavetasta rakennetaan moderni oppimisympäristö uusien yrittäjien toimesta. Koulutuskuntayhtymä Sedu ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu ovat tehneet sopimuksen kahden yrityksen Ala-Fossin maatalousyhtymän ja Vacca Oy:n kanssa navetan peruskorjaamisesta, sekä navetan ja peltojen pitkäaikaisesta vuokraamisesta. Osapuolet allekirjoittivat sopimuksen viime vuoden lopulla.

Sopimuksen mukaan yrittäjät peruskorjaavat opetuskäytössä olevan navetan nykyaikaiseksi 60 lehmän ja yhden lypsyrobotin pihattonavetaksi, jossa lehmät voivat liikkua vapaasti. Peruskorjauksen suunnittelu on jo käynnissä ja rakentaminen on tarkoitus toteuttaa tämän vuoden aikana.

Lehmä SeAMK:n ja Sedun opetusnavetassa Ilmajoella.
Lehmä SeAMK:n ja Sedun opetusnavetassa Ilmajoella.Mirva Hakala/Yle

Sedu vuokraa 96 hehtaaria peltoa Ala-Fossin maatalousyhtymälle. Koulutuskuntayhtymän hallintaan jää noin 50 hehtaaria peltoa, joita tullaan jatkossakin käyttämään opiskelijoiden perusopetukseen. Sedulle jää sopimuksen myötä resursseja kehittää kampuksen muita toimintoja ja edistaa maaseutuyrittämisen ja biotalouden osa-alueita. Uusien yrittäjien myötä opetukseen saadaan enemmän yrittäjyyden näkökulmaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu sitoutuu ostamaan yrittäjältä kymmeneksi vuodeksi oikeuden käyttää navettaa ja peltoa oppimisympäristönä. Sopimus sisältää viiden vuoden option.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoiden teoriaopetus siirtyy Seinäjoelle 1. tammikuuta 2019. SeAMK:n hallitus päätti viime vuoden toukokuussa, että itse käytännön opetus säilytetään Ilmajoella nykyisessä laajuudessaan. Tavoitteena oli kuitenkin toteuttaa opetus jatkossa yrittäjävetoisesti.

– Uskomme, että kun se [opetus] on yrittäjävetoista, sen on pakko olla tehokasta ja opiskelijat saavat käytännön opetuksen sellaisella todellisella tilalla, jonka täytyy kannattaa itse itsensä, SeAMK:n vararehtori Elina Varamäki totesi Yle Pohjanmaan haastattelussa 30.5.2017.

Yrittäjiä on etsitty jo useamman vuoden ajan. Maaseudun Tulevaisuus teki haastattelun ulkoistamisesta (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2015.