Kaaville ja Rautavaaralle iskee yllättävä lääkäripula – taustalla Kaavin päätös jättää Kysteri

Useiden lääkäreiden lähtö Kaavilta liittyy kunnan päätökseen ulkoistaa palvelut.

Koillis-Savon seutukunta
Lääkärin vastaanottohuoneen odotusvalo.
YLE

Kaaville ja Rautavaaralle on tulossa lääkäripula helmikuun alussa. Kaavi ja Rautavaara ovat osa liikelaitos Kysteriä, jolla on Koillis-Savon alueella viisi lääkäriä. Heistä kolme on lähdössä muualle töihin tammikuun lopussa.

Lääkäreiden lähtö liittyy Kaavin kunnanvaltuuston marraskuussa tekemään päätökseen irtautua Kysteristä. Kunta aikoo kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa vuoden 2019 alusta lähtien. Kilpailutuksen perusteena on halu suojautua sote-uudistuksen yhteydessä palveluiden keskittämiseltä ja karsimiselta sekä säästöjen tavoittelu.

Alueen apulaisylilääkäri Ritva Vitri on siirtymässä Kysterin toimitusjohtajaksi. Terveyskeskusjaksoa tekevä koulutusvirassa oleva lääkäri on siirtymässä muualle helmikuun alussa.

Myös Kysterin Koillis-Savon palveluyksikön ylilääkäri Esa Häkli on irtisanonut itsensä tammikuun loppuun. Hän kertoo olevansa pettynyt ulkoistuspäätökseen, eikä tahdo siirtyä kunnalliselta puolelta yksityiselle työnantajalle.

– Aikoinaan olen kunnallisen viran 34 vuotta sitten valinnut ja siitä haluan jäädä eläkkeelle, tiivistää Häkli. Hän jatkaa lääkärin työtä Kuopion kaupungin palveluksessa Juankoskella tavallisena terveyskeskuslääkärinä, eli samalla hän jättää myös ylilääkärin tehtävät taakseen.

Rautavaaran kohtalo surettaa

Ylilääkärinä Koillis-Savossa tammikuun loppuun jatkava Häkli kertoo varmistaneensa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kirjaamosta, että Kaavin valtuuston eropäätös Kysteristä on kirjattu sinne. Häklin mukaan ero tulee sairaanhoitopiirin hallituksen käsittelyyn 29. tammikuuta.

Häkli pitää tilannetta surullisena, erityisesti Rautavaaran kannalta. Sen asukkaat joutuvat kärsimään kaavilaisten eropäätöksestä. Kaavin lääkärit ovat käyneet pitämässä vastaanottoa Rautavaaralla päivittäin.

– Rautavaaralaiset ovat syyttömiä tähän tilanteeseen. Sinne on ollut hankalaa löytää lääkäriä.

Nyt sekä Kaavin että Rautavaaran lääkäritilanne näyttää erittäin ohuelta helmikuun alusta lähtien. Jäljelle jäävistä kahdesta lääkäristä toinen on vielä helmikuun alusta vuosilomalla, joten alueella on kuun vaihteesta vain yksi lääkäri.

Sijaisten löytäminen lähtevien lääkäreiden tilalle etenkin talvella on erittäin vaikeaa. Häkli kertoo selvitelleensä sijaistilannetta yksityiseltä palveluntuottajalta, jonka kanssa on kilpailutettu sopimus hätävaraksi hankalia tilanteita varten.

– Meille pystyttiin tarjoamaan yksi sijainen vähäksi aikaa maaliskuun puolivälistä alkaen, toteaa Häkli. Hänen mukaansa kesällä tilanne voi hieman helpottaa, kun uusia lääkäreitä valmistuu.

Toistaiseksi on kuitenkin vielä epäselvää, voiko Kaavi erota liikelaitos Kysteristä. Kysteri on kysynyt asiaa sosiaali- ja terveysministeriöltä ja vastausta odotetaan lähipäivien aikana. Eroamisen este saattaa löytyä vanhasta Paras -laista, jonka mukaisesti Kysteri on perustettu vuonna 2012.

Uhkaavasta lääkäripulasta kertoi ensimmäisenä paikallislehti Koillis-Savo. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua täydennetty: Lisätty tieto Paras -lain mahdollisesta vaikutuksesta klo 17.00