Lumipesut ja jääpalloilua! Leikkisät korpit lumosivat harrastajakuvaajan

Fiksut korpit piilottelevat, mutta joskus piilokojusta lintujen toimia seuratessa kuvaajakin onnistaa.

korppi
Korpit ovat leikkisiä lintuja
Korppien leikit näyttävät joskus rajuilta.Arto Laitinen

Harrastajavalokuvaaja Arto Laitisella kävi joulupäivänä juuri tällainen uskomaton tuuri. Hän todisti kameroineen piilokojusta korppien leikkiä puhtaalla lumella. Jouluyön jälkeinen lumisade oli juuri väistynyt ja aamu valkeni Mäntsälässä kirkkaampana kuin aikoihin.

Valokuvauksen harrastaja Arto Laitinen pakkasi kamerat ja eväät reppuun ja lähti Mäntsälässä sijaitsevalle piilokojulle toiverikkaana. Tarkoituksena oli kuvata maakotkaa, joka oli nähty alueella. Yllätys olikin suuri, kun kojulle ilmaantui korppeja.

Kyllä lumipesu tekee poikaa joka korpille.
Kyllä lumipesu tekee poikaa joka korpille.Arto Laitinen

– Ne pyörivät kuin koiranpennut lumessa ja toisella oli jääpallo suussa. Aluksi luulin,että niillä on ruokaa, mutta ne pallottelivatkin jääköntillä. Välillä linnuille tuli pientä nahinaa ja sitten leikit jatkuivat.

Laitinen on kuvannut luontoa pian kolme vuotta harrastusmielessä, eikä hän koskaan ole nähnyt vastaavaa. Pikainen kuvahaku netissä paljastaa, että korppien leikeistä ei ole liikaa kuvia nähtävillä..

Korppi on viisas lintu ja tarkkailee ympäristöään jatkuvasti.

–Jos se näkee ukon tulevan piilokojusta ulos ilman, että on havainnut kenenkään menevän sisään, niin lintu voi vältellä aluetta parikin viikkoa, kertoo Arto Laitinen.

Jääpallo kelpaa korpille leluksi.
Jääpallo kelpaa korpille leluksiArto Laitinen

Hassuttelu on varislinnuille tyypillistä

Radio Suomen Luontoillan lintuasiantuntija Juha Laaksonen vahvistaa, että korpit ovat hyvin leikkisiä lintuja.

– Haaskaruokinnoilla pääsee seuraamaan parhaiten korppien puuhia. Ne ovat ovelia mutta myös uskomattoman leikkimielisiä. Hassuttelevat yksinään ja keskenään. Ne voivat painautua hankeen ja peseytyä niin että lumi pöllyää, Laaksonen kuvailee.

Sekä harrastajavalokuvaaja Laitinen että lintuasiantuntija Laaksonen ovat havainneet korppien “juttelevan keskenään”.

– Olen nähnyt kun ne leikkivät luilla ja kepeillä, ajavat toisiaan takaa ja selvästi keskustelevat ja vaihtavat kommentteja, Laaksonen sanoo ja lisää, että tällainen käytös on varislinnuille hyvin tyypillistä.

Korpit kommunikoivat ja näyttävät keskustelevan
Korpit kommunikoivat ja näyttävät keskustelevan keskustelevan keskenään.Arto Laitinen

Tämä on hyvin helppo uskoa, vaikka kuunnellessaan Yle Areenasta Salatut eläimet sarjaa, jossa kerrotaan, että Hietaniemen hautausmaan korpit tekevät itse ruokansa.

Naapuri ei ehtinyt kertoa karhusta

Arto Laitinen on pitänyt aina luonnossa liikkumisesta ja kuvausharrastus on vienyt miehen mennessään.

– Peurat, hirvet, mäyrät, supikoirat, pöllöt, haukat, kotkat… oikeastaan kaikki metsän eläimet ovat tulleet eteen jossain vaiheessa, Laitinen luettelee.

Listalta taitaa puuttua vain karhu!

– Pihamme liepeillä liikkui kesällä karhu, mutta naapurin maanviljelijä ilmoitti meille asiasta hiukan myöhään, Laitinen harmittelee. Villisioista ja ilveksestäkin on havaintoja lähialueilta.

En ole selvittänyt itselleni, menenkö luontoon siksi, että pääsen kuvaamaan vai kuvaanko siksi, että pääsen luontoon.

Arto Laitinen

– Kuvaan niitä sitä mukaa kun näen, mies hymähtää. Arto Laitisen tyypillinen metsäretki kestää muutamasta tunnista neljään tuntiin.

– En ole selvittänyt itselleni, menenkö luontoon siksi, että pääsen kuvaamaan vai kuvaanko siksi, että pääsen luontoon.

Laitinen harmittelee, että piilokojulle pääsee käymään melko harvoin, sillä siellä on oltava auringonnoususta auringonlaskuun. Harrastus etenee perheen ehdoilla, mutta piilokojulla hengailun sääntöjä ei sanele vaimo, vaan eläimet.