Pelastaako lumentulo harvinaisen valkoisen fasaanin? "Ei niitä montaa vuodessa havaita"

Kalervo Viitanen kuvasi poikkeuksellisen värisen linnun Riihimäellä loppiaisena. Silloin se erottui maastosta selvästi, mutta nyt se sulautuu lumiseen maastoon kuin sotilas lumipuvussaan.

fasaani
Valkoinen fasaani Riihimäellä
Valkoinen fasaani tepasteli Loppiaisena Riihimäellä lähellä Paalijärveä. Sen seurassa oli normaalin värinen yksilö, joka ei juuri kuvasta erotu.Kalervo Viitanen

Riihimäkeläinen Kalervo Viitanen oli loppiaisena linturetkellä, kun näkyville sattui erikoinen lintuyksilö. Paalijärven lähettyvillä tummalla sänkipellolla tepasteli valkoinen fasaani.

– Kun tulin Retkiojan suunnasta kohden Riihimäkeä, Paalijärveä ohittaessani huomasin pellolla fasaaniseurueen. Siinä oli neljä lintua ja yksi niistä oli täysin valkoinen, paitsi silmän alue oli punainen.

Kiinnitti heti huomion

Valkoinen lintu kiinnitti heti Viitasen huomion.

– En ole koskaan aiemmin nähnyt valkoista fasaania tai muutakaan perusväristä poikkeavaa valkoista lintua.

– Nyt, kun olen kysellyt muilta lintuharrastajilta, eivät hekään ole tähän mennessä tavanneet valkoista fasaania. Tämä on vielä koirasfasaani.

Kalervo Viitanen kummeksuu sitä, ettei tätä poikkeusyksilöä ole aiemmin havaittu. Viitanen otti linnusta kuvan, jossa hän myöhemmin huomasi myös perusvärisen linnun. Normaalivärinen yksilö sulautui silloin vielä tummaan maastoon hyvin.

– Lintuharrastajat kyllä aina tarkkailevat lintuparvia sillä silmällä, montako koirasta ja montako naarasta siellä on ja jos siellä olisi jotain erikoisuuksia.

Talvella suojaväri, kesällä huomioväri

Valkoinen fasaani on todennäköisesti alttiimpi jäämään saaliiksi. Juuri nyt, kun maassa on hieman lunta, sen tilanne voi olla lajitovereitaan parempi.

– Nyt sillä on suojaväri päällä ja se saattaa pärjätä hyvinkin tämän talviajan. Jos se selviää talven yli, ensi kesä on kyllä kriittinen vaihe sille.

Sinisorsilla valkoiset yksilöt ovat olleet tavallisempia, tietää Viitanen.

Ei ainutlaatuinen, mutta harvinainen

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved toteaa, ettei valkoinen fasaani ole aivan ainutlaatuinen, mutta joka tapauksessa harvinainen.

– Ei niitä montaa vuodessa havaita. Itsekään en ole koskaan sellaista nähnyt. Todennäköisesti kyseessä on leukistinen yksilö, eikä albiino, arvelee Södersved.

Leukistiselta linnulta puuttuvat tummat pigmentit.

– Värivialliset yksilöt ovat harvinaisia, tarhalinnuilla niitä tavataan hiukan enemmän kuin luonnossa elävillä lajeilla.

Valkoisista fasaaneista tehdyt havainnot ovat päätyneet aika ajoin mediaankin. Pohjanmaalla valkoinen fasaani yllätti kesyydellään vuonna 2015 (Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)), ja vuonna 2013 valkoisenkirjava lintu bongattiin kauralyhteellä (Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun)).