VR: Junamatkustuksen suosio kasvoi viime vuonna, kovin nousu reitillä Helsinki–Oulu

Kaukoliikenteen matkojen määrä kasvoi viime vuonna 8 prosenttia, ja oli 12,5 miljoonaa, yhtiö kertoo.

VR-Yhtymä
Vectron-veturi matkustajaliikenteessä.
VR

Kotimaan kaukojunaliikenteessä tehtiin viime vuonna 12,5 miljoonaa matkaa, matkustuksen kasvaessa 8 prosenttia, kertoo VR. Vilkkaan joulukuun aikana tehtiin 1,1 miljoonaa matkaa.

VR:n mukaan kasvun ovat mahdollistaneet lippujen hintojen lasku, toteutetut reittinopeutukset sekä lisääntynyt vuorotarjonta. Yhtiö kertoo matkamäärien useilla pääreiteillä kasvaneen yli 15 prosenttia, Helsinki–Oulu-välillä jopa 48 prosenttia.

Suosion myötä myös kaukoliikenteen vuorotarjonta on kääntynyt kasvuun, ja vuoden aikana on lisätty yhteensä 65 uutta viikoittaista vuoroa.

Vuoroja on lisätty esimerkiksi Helsinki–Turku- ja Turku–Tampere-reiteille, joilta niitä on viime vuosina myös vähennetty.

Liikenneministeriön saama, raideliikenteen ostoihin tarkoitettu kahden miljoonan euron vuotuinen lisämääräraha mahdollistaa tänä vuonna myös 62 viikoittaisen vuoron lisäämisen VR:n tarjontaan. Ensimmäiset näistä lisävuoroista alkavat maaliskuussa 2018.

Yöjunat ja Venäjän liikenne kasvussa

Lisääntynyt suosio on nostanut junien täyttöastetta, ja kysytyimmät pääreittien vuorot ovat usein loppuunmyytyjä. VR on reagoinut kasvuun lisäämällä vaunukapasiteettia.

Nopeaa vaunukapasiteettia kasvatettiin vuonna 2017 noin 8 prosenttia uusien ohjausvaunujen tullessa liikenteeseen. Samalla tehtiin päätös 50 miljoonaan euron investoinnista, jolla hankitaan 20 uutta päivävaunua sekä päätettiin kunnostaa 18 yksikerroksista Intercity-vaunua, joita ei tällä hetkellä käytetä liikenteessä.

Näillä toimenpiteillä kaukoliikenteeseen saadaan tänä ja ensi vuonna 3 600 kappaletta lisää asiakaspaikkoja.

Suomen ja Venäjän välillä matkusti lähes 550 000 asiakasta, joista valtaosa käytti Helsinki–Pietari-välillä liikennöivää Allegro-junaa.

Erityisesti venäläisten matkustajien määrä on kääntynyt kasvuun, ja myös aasialaisten turistien määrä on lisääntynyt.

Vuonna 2017 yöjunilla tehtiin lähes puoli miljoonaa matkaa. Kokonaisuudessaan Lappiin tehtiin vuoden 2017 aikana lähes 700 000 matkaa, mikä on 4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016.

Katso grafiikasta, kuinka kotimaan kaukoliikenteen matkustajamäärä on kehittynyt vuodesta 2008 alkaen.

Kaukoliikenteen matkustajamäärän kehitys
Lähde: Vuodet 2008-2016 Liikennevirasto, 2017 VR.Yle.

Lue myös

Pormestarit, VR ja Finnair: Lentoradan rakentaminen täytyy aloittaa pian – "Matkustajat odottavat nopeita yhteyksiä"

880 miljoonaa euroa ja 335 raidekilometriä – 11 vuoden ratatyö Seinäjoen ja Oulun välillä on valmis

Suosituimmat junavuorot nykyään täpötäynnä – VR joutuu palauttamaan eläköityneitä vaunuja liikenteeseen

_Muokattu kello 13.57: Päivitetty grafiikka kuvaamaan vain kotimaan kaukoliikennettä, poistettu Venäjän liikenne luvuista. _