Viisi kysymystä Savonlinnan Oopperajuhlien tulevalle pomolle – "Visiona virtuaalitodellisuudet ja hologrammit oopperanäyttämöllä"

31-vuotias kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Ville Matvejeff ottaa kahden vuoden kuluttua Jorma Silvastin paikan paikan Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisena johtajana.

Savonlinnan oopperajuhlat
Ville Matvejeff
Antti-Jussi Savolainen

1. Ville Matvejeff, aiot löytää Oopperajuhlille uusia yleisöjä. Miten se käytännössä tapahtuu?

– Usein kyse on täsmäviestinnästä, word by mouth. Turun musiikkijuhlien Parsifalia suositeltiin festivaalin kontaktien kautta eräälle ihmiselle, joka ei ollut koskaan käynyt oopperassa. Hän innostui ja otti mukaansa pari kaveriaan. He olivat viisituntisen esityksen jälkeen aivan ekstaasissa. Se oli muutaman yli kolmekymppisen ihmisen startti oopperafaniudelle, Matvejeff kertoo.

2. Keräsit muutama vuosi sitten kiitosta perustamasi New Generation Operan Don Giovanni -produktiosta, joka älykännyköineen onnistui tuomaan oopperan ilmaisumuotona sujuvasti nykypäivään. Millaisia vastaavia visioita sinulla on tulevaisuuden oopperaproduktioista?

– Jos halutaan olla oopperan ytimessä, todella ison mittakaavan visio liittyy erilaisiin virtuaalitodellisuuksiin ja hologrammeihin. Kun tietää kehityksen laitteissa, jotka esimerkiksi pystyvät seuraamaan silmän liikkeitä, niin niistä on varmasti löydettävissä jotain kiinnostavaa myös oopperan kannalta. En tosin ole miettinyt konkreettisesti asiaa, Matvejeff sanoo.

Olavinlinna
Antti Lähteenmäki / Yle

3. Mikä muuttuu?

– Muutos näkymään ja kuulumaan teosten sisällä. Salissa, näyttämöllä. Esityksissä on tietynlainen sävy, ikään kuin estetiikka. Kokonaisuutta on katsottava avoimin mielin: mitä tekisimme, jotta olisimme vielä parempia? Tavoitteena on, että jokainen vuosi on edellistä parempi. En silti pidä itseisarvona sitä, että pitäisi heti näkyä joku konkreettinen muutos.

4. Nuoruutesi on elementti, joka nousee esiin yhä uudestaan. Millä tavoin aiot käyttää ikääsi hyödyksesi?

– Ikäistäni kolmekymppistä yleisöä ajatellen minun on helppo kommunikoida heidän kanssaan. Viittaan myös siihen yleisöön, joka tykkäisi oopperasta, mutta ei ole tutustunut siihen. Heidän kanssaan iästäni saattaa olla hyötyä.

Linna vedessä
Aulis Sallisen Linna vedessä sai kantaesityksensä Oopperajuhlilla kesällä 2017. Esitykset johti tuleva taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.Soila Puurtinen, Itä-Savo

5. Johdit viime kesänä Savonlinnassa Aulis Sallisen teoksen Linna vedessä. Aiotko johtaa itse teoksia taiteellisen johtajan kaudellasi?

– Aion johtaa, mutta siitä puolesta tulee selkeä sivuosa. Sanotaan niin, että johdan kaudessa 0–1 produktiota.

Lue lisää: Savonlinnan Oopperajuhlat saa uuden pomon – Ville Matvejeff festivaalin taiteelliseksi johtajaksi