Uusi paljastussivusto kertoo uskonyhteisöjen sisällä tapahtuneista rikoksista Yhdysvalloissa – Jehovan todistajat piilottelevat raiskauksia

Jehovan todistajat tekevät tarkat muistiinpanot seurakuntien sisällä tapahtuneiden rikosten tutkinnoista, mutta eivät anna tietoja ulkopuolisille. Joskus tietoja pääsee kuitenkin vuotamaan.

Kuva: faithleaks.org

Yhdysvalloissa on käynnistänyt toimintansa uskonyhteisöjen rikoksiin erikoistunut paljastussivusto FaithLeaks.

Vapaaehtoispohjalta toimivan järjestön perustajat ovat aiemmin olleet mukana mormoniuskontoa tutkivassa MormonLeaks-sivustossa.

FaithLeaks on onnistunut saamaan haltuunsa 33 kirjettä ja jehovan todistajien sisäistä dokumenttia (siirryt toiseen palveluun), joissa Massachusettsin osavaltiossa Yhdysvalloissa toimivan Palmerin seurakunnan vanhimmat pohtivat seurakunnan sisällä tapahtunutta pedofilia-tapausta. Tapauksesta kertoo myös Newsweek-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Dokumentit ovat vuosilta 1999 – 2012.

Niissä kaksi sisarusta syyttävät isäänsä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista. Isän sanotaan hyväksikäyttäneen sisaruksista toista jo kun tämä oli vasta 3-vuotias. Toista naista oli raiskattu toistuvasti, kun tämä oli 8 – 12 -vuotias.

Naiset kertovat isän istuneen raiskausten jälkeen vuoteen vierellä itkien ja rukoillen.

Oikeuskomitean tutkimus

Jehovan todistajien sääntöjen mukaisesti osalliset kutsuttiin kolmen seurakunnan uskotun miehen muodostamaan oikeuskomiteaan. Toinen naisista ei suostunut aluksi tulemaan, sillä hän olisi joutunut kohtaamaan isänsä, joten komitean tutkimus jouduttiin perumaan.

Seurakunnan sisäinen oikeudenkäynti käytiin vasta myöhemmin, kun naiset olivat jo aikuisia. Siinä isälle asetettiin rangaistukseksi määräaikainen, lyhytkestoinen erottaminen seurakunnasta.

Naisia ja heidän aviomiehiään painostettiin olemaan kertomatta asiasta poliisille. Jehovan todistajat eivät halua "maallisten" viranomaisten puuttuvan seurakunnan sisäisiin asioihin.

Poliisi kuulusteli isää, mutta syytteitä ei nostettu.

Samaa miestä syytettiin seurakunnassa myös kolmannen naisen raiskaamisesta. Seurakunnan dokumenteista ilmenee, että oikeuskomitea ei uskonut naisen kertomusta, koska hän oli pitänyt silmiään kiinni raiskauksen aikana.

Jehovan todistajat maksavat vaikenemisestaan

Yhdysvalloissa on käynnissä prosessi, jossa jehovan todistajat joutuvat maksamaan suuria summia rikoksien peittelemisen takia.

Vuonna 2014 kalifornialainen oikeus määräsi erään jehovan todistajien seurakunnan maksamaan seurakunnan jäsenelle suuria korvauksia, sillä seurakunnan työntekijä oli käyttänyt häntä hyväkseen, kun hän oli ollut alaikäinen.

Jutun tutkinnan yhteydessä Jehovan todistajien edustaja oli paljastanut uhrin asianajajalle, että jehovan todistajilla on suuri arkisto, jossa on valtavasti tietoa oikeuskomiteoiden käsittelemistä rikostapauksista, mm. seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kaikki oikeuskomiteoiden käsittelemät tapaukset arkistoidaan huolellisesti, mutta seurakunnat eivät päästä viranomaisia tutkimaan niitä.

Kalifornian osavaltion korkein oikeus päätti kesällä 2016, että jehovan todistajien on luovutettava kaikki rikostietonsa viranomaisille.

Jehovan todistajat kieltäytyivät vedoten siihen, että työmäärä oli liian suuri. Sittemmin he ovat kiistäneet, että seurakunnilla olisi kyseisiä tietoja.

Korkein oikeus päätti tuolloin painostaa jehovan todistajia määräämällä sille 4 000 dollarin päivittäisen sakkomaksun, jota peritään siihen saakka, kunnes tiedot on luovutettu.

Toistaiseksi jehovan todistajat ovat kieltäytyneet ja sakkojen maksu jatkuu. Maksua on kertynyt jo 2,2 miljoonaa dollaria.