Sahatavaran vienti rikkoi ennätyksen: Kiina kasvun moottorina

Vienti Kiinan kasvoi viime vuonna 60 prosenttia, kertoo Sahateollisuus.

puuteollisuus
Hakekasa.
Jere Hietala

Sahatavaran viennissä meni rikki viime vuonna yhdeksän miljoonan kuution raja.

– Se on kaikkien aikojen ennätys, iloitsee Sahateollisuuden toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Varsinkin Kiinan vienti vetää nyt erinomaisesti. Kiinaan vietiin viime vuonna sahatavaraa 1,7 miljoonaa kuutiota. Kasvua edellisvuodesta tuli huimat 60 prosenttia.

Muita vahvoja vientimaita olivat Japani, Egypti, Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Israel, Viro ja Hollanti.

Myös jatkossa kysyntä näyttää vahvan rakentamisen takia valoisalta.

Haasteita puun saannille on tullut viime aikoina hankalista korjuuolosuhteista etenkin eteläisessä Suomessa, koska maasto on ollut runsaiden sateiden takia poikkeuksellisen märkää.

– Jotkut Etelä-Suomen sahat ovat joutuneet rajoittamaan tuotantoaan puupulan takia, mutta yllättävän vähällä on kuitenkin päästy, sanoo Sahateollisuuden toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Kotimaassa sahatavaraa käytettiin viime vuonna runsaat kolme miljoonaa kuutiota. Vaikka Suomessa rakennetaan nyt ennätyksellisen paljon, suurin osa rakentamisesta on kaupunkien betonirakentamista, ja sahatavaran kysyntä ei ole vastaavasti noussut Suomessa, sanoo Sahateollisuuden puheenjohtaja Pekka Kopra.

"Näyttää hyvältä, kun kysyntää on"

Sahayhtiö Keitele Timber laajentaa parhaillaan vahvasti. Se investoi yli 30 miljoonaa euroa Alajärven sahalle, tuotanto siellä kaksinkertaistuu 300 000 kuutioon syksyyn mennessä.

Myös Keiteleen sahalaitos tahkoaa ennätyksiä. Keitele Timberillä on saha myös Kemijärvellä. Kaikkiaan yhtiö tuottaa sahatavaraa pian miljoona kuutiota vuodessa.

Keitele Timberin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio on iloinen sahateollisuuden noususuhdanteesta.

– Näyttää hyvältä, kun kysyntää nyt on.

Kylävainio sanoo, että korjuutilanne Etelä-Suomessa on nyt varsin haasteellinen, mutta uskoo sen talven myötä petraantuvan.

– Savossa olemme kyllä hyvin päässeet myös harvennusleimikoihin.

"Jos pohja ei kanna, harvennusleimikoita ei pystytä korjaamaan"

Iisalmen Sahat on siirtynyt vuoden alusta tekemään kolmea vuoroa, ja henkilökuntaa on reippaasti lisätty sahatavaran hyvän menekin takia.

Iisalmen sahat käyttää vuodessa puuta noin 700 000 kuutiota, siitä kuitupuuta on vajaa puolet. Kuitupuu Iisalmen sahoilta toimitetaan muun muassa Harvestialle Powerflute Savon Sellun käyttöön, Stora Ensolle Varkauteen ja UPM:n tehtaille Pietarsaareen, Jämsänkoskelle ja Lappeenrantaan.

Iisalmen Sahojen metsäpäällikkö Kauko Mustonen sanoo, että puuta on saatu tarvittavat määrät, mutta märkä syksy on tuonut haasteita puunkorjuulle.

– Lumesta ei ole niinkään harmia, mutta jos pohja ei kanna, harvennusleimikoita ei pystytä korjaamaan. Varsinkin kuusiharvennuksille meno on ollut vaikeaa tänä syksynä.

Mustonen sanoo, että paksu lumipeite estää maan routimisen.

– Routaa ei tule tänä talvena varmaan ollenkaan.

Hankalista korjuuolosuhteista on ollut haittaa myös UPM:n puuhuollolle.

– Viime syksy oli heikoin vuosikymmeniin puunkorjuun kannalta. Hyvät vanhan ajan kylmät talvet taitavat olla pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Joudumme miettimään asioita uudelta pohjalta, sanoo UPM:n Itä-Suomen aluejohtaja Janne Seilo.

Hän sanoo, että vaikeuksista huolimatta puuhuolto on jotenkin saatu hoidettua.

– Nyt viime päivien pienten pakkasten ansiosta näyttää paljon paremmalta kuin vähän aikaa sitten.