Hyppää sisältöön

Kosketusnäyttö, istuinlämmitys, musiikkisoitin ja automaattinen kansi – Tällainen on älypönttö

CES-messuilla Las Vegasissa esitelty älypönttö ymmärtää myös puhetta.

Uutisvideot: Kosketusnäyttö, istuinlämmitys, musiikkisoitin ja kansi – Tällainen on älypönttö
Uutisvideot: Kosketusnäyttö, istuinlämmitys, musiikkisoitin ja kansi – Tällainen on älypönttö

Kohlerin valmistama Numi -älypönttö ei muistuta vessanpönttöä lainkaan. Se on musta, suorakulmainen laatikko ilman korkeaa vesisäiliötä. Pytyn ominaisuuksista mieleen tulee lähinnä auton lisävarustelista.

Pöntöllä istuessaan voi kuunnella musiikkia sisäänrakennetuista kaiuttimista tai käyttää pöntön toimintoja ohjaavaa kosketusnäyttöä. Toimintojen valikoimaan kuuluvat muun muassa takapuolen tai etupuolen kuivatuspuhallus. Laitteella voi säädellä myös valaistusta tai istuinosan lämpöä. Pöntön kansi avautuu ja sulkeutuu automaattisesti.

Luonnollisesti pönttöä ei myöskään tarvitse vetää. Asia hoituu näytön symbolia näpsäyttämällä. Käyttäjä voi myös personoida pöntön asetukset mieleisekseen. Ja siinä onkin tämän härpäkkeen juju, selittää Eric Plate Kohlerilta.

– Pöntön asetuksia voi säätää applikaation avulla. Kun lähestyn pönttöä, se muuttaa asetukset sen mukaan mitä olen valinnut, muuttaa lämpötilan ja muuta. Siinä on paljon automaattitoimintoja, sitä voi käyttää ilman käsiä. Miellyttävää ja pysyy puhtaana.

Pönttö ymmärtää myös puhetta, kun sitä käyttää Amazonin Alexa-ääniohjausapurin kautta.

Pönttö maksaa 7 500 dollaria eli runsaat 6 000 euroa.

Erilaisia älypönttöjä on ollut jo jonkin aikaa käytössä ainakin Japanissa.

Las Vegasin CES-messuilla on mukana 3 900 näytteilleasettajaa. Tällä kertaa trendeinä on muun muassa keinoäly ja esineiden internet.