Aktiivimallin jatko-osa pakottaa työttömät hakemaan työtä kerran viikossa – Hukkuvatko firmat pian näennäishakemuksiin?

Turhia hakemuksia ei kaipaa kukaan.

työttömyysturvan aktiivimalli
Työnhakija TE-toimistossa Helsingissä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vuoden alusta voimaan tullut työttömien aktiivimalli on saamassa jatko-osan. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee lakiesitystä, jossa työttömiä vaaditaan hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa.

Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on jo ehtinyt nimetä lakihankkeen aktiivimalli kakkoseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö kiirehti keskiviikkona korjaamaan, että kyse ei ole uudesta aktiivimallista, vaan “omatoimisen työnhaun mallista” (siirryt toiseen palveluun).

Tätä suunnitellaan: mikäli työtön laiminlöisi viikottaisen työnhaun, seurauksena olisi 60 päivän karenssi. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tämän vuoden aikana. Laki on tulossa voimaan 2020.

Palkansaajajärjestöt ja tutkijat ovat moittineet hallitusta työttömien kyykyttämisestä. Keppiä tuppaa tulemaan, mutta porkkanoista ei ole tietoakaan.

Haetaanko töitä aidosti?

Työnantajaa edustava Elinkeinoelämän keskusliitto kannattaa työttömän velvoitetta viikottaiseen työnhakuun. EK:n työelämäjohtaja Ilkka Oksala näkee lakihankkeessa kuitenkin riskin.

– Ihmisen pitää jo nyt hakea työpaikkaa, jonka edellytykset hän täyttää. Mutta jos työtön hakee töitä vain näennäisesti, se ei ole kenenkään etu.

Työnantajat eivät kaipaa hakemuksia, joita lähetetään vain siksi, että TE-toimisto sitä vaatii tai että työttömän takaravossa jyllää pelko työttömyystuen menettämisestä.

Oksalan mukaan seurauksena on pahimmassa tapauksessa turhaa byrokratiaa. Muitakin uhkia on.

– Vaarana on, että yritykset eivät enää laita työpaikkoja julkiseen hakuun.

Häviävätkö avoimet työpaikat julkisesta hausta?

Elinkeinoelämän keskusliitossa uskotaan, että kaikenlainen työttömien aktivointi parantaa työllisyyttä. Mutta se ei riitä. Hallituksen tavoite on nostaa Suomen työllisyysaste 72 prosenttiin.

– Vaikutus on plusmerkkinen, ehdottomasti. Tärkeämpää olisi kuitenkin kannustinloukkujen purkaminen. Työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin tuilla elämisen, Oksala sanoo.

Halutaanko yritysten työllistävän?

Suomen yrittäjät uskoo, että uusia työpaikkoja alkaa syntyä vasta, kun sekä työntekijän palkkaamista että irtisanomista helpotetaan. Työmarkkinajohtaja Janne Makkula ajaa myös asioiden sopimista työpaikoilla.

– Pienissä firmoissa pitää helpottaa henkilökohtaisen irtisanomisen perusteita. Jos henkilö ei sovi tehtävään, eikä yhteistyö toimi, työsuhteesta pitää päästä helpommin eroon.

Makkula kannattaa työttömien aktivoimista ja omaehtoista työnhakua. Mutta hänen mukaansa perimmäinen kysymys on, halutaanko yritysten työllistävän vai ei?

– Tällä hetkellä eniten kasvaa yksinyrittäjien määrä, Makkula sanoo.

Uskotaanko ihmisestä hyvää?

Mitä asiasta ajattelee yrittäjä?

Kymmenen työntekijää työllistävä HM Profiili suunnittelee ja rakentaa työpaikkoja ja toimitiloja. Yrityksen pääpaikka on Seinäjoella.

Toimitusjohtaja Jyrki Mäkynen uskoo ihmiseen. Hänellä ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö työttömät hakisi tosissaan töitä.

– Kun eteeni tulee ihminen, josta näen, että hänellä on meille tarjottavaa, alan heti miettiä, että voisinko tarjota hänelle töitä., Mäkynen sanoo.

Lue myös:Työttömän elämä kiristyy: Kahden kuukauden karenssi, jos ei hae vähintään yhtä työpaikkaa viikossa