Junamatkustus Lappiin kasvoi, yöjunaliikenne silti tappiollista

VR:n mukaan Lapin junissa on täyttä sesonkina mutta ei riittävästi matkustajia ympäri vuoden.

liikenne
Rovaniemi, VR, juna, rautatieasema
Lapin turismin kasvu näkyy myös junamatkustajien määrässä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Lappiin saapui aiempaa enemmän matkustajia junalla viime vuonna. VR:n mukaan Lappiin tehtiin viime vuonna lähes 700 000 matkaa, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Luku on hyvä kun ottaa huomioon, että vuotta aiemmin kasvu oli kahdeksan prosenttia, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR:n kasvulukemia voidaan pitää jopa vaatimattomina, kun niitä verrataan muihin Lapin matkailusta saatuihin tietoihin. Esimerkiksi rekisteröidyt yöpymiset tammi-lokakuussa ovat olleet yli kahdeksan prosentin nousussa. Lapin lentoasemilla taas on kirjattu peräti kaksinumeroisia kasvulukuja viime vuonna.

Velvoiteliikenne painaa

VR:ltä myönnetään, että junan on hankala pärjätä kilpailussa halpojen lentolippujen kanssa. Hinnan lisäksi lentämisessä houkuttelee junamatkaa huomattavasti lyhyempi matkustusaika esimerkiksi Rovaniemen ja Helsingin välillä: lentäen matka taittuu jopa reilussa tunnissa, kun junalla siihen menee yleensä ainakin kahdeksan tuntia.

VR:n mukaan yöjunaliikenne Kemijärvelle ja Kolariin on yhtiölle tappiollista liiketoimintaa.

– Tarkkoja summia en voi paljastaa, mutta Lapin yöjunaliikenne on merkittävä osa 20 miljoonan euron tappiosta, joka VR:lle koituu velvoiteliikenteestä joka vuosi, Romanainen kertoo.

Velvoiteliikenne tarkoittaa sitä, että valtiovalta vaatii VR:ää ajamaan liiketaloudellisesti tappiollisia reittejä, koska yhtiöllä on yksinoikeus raiteiden matkustajaliikenteeseen vuoteen 2024 saakka.

Täynnä sesonkina, muuten hiljaista

Romanaisen mukaan Lapin yöjunat ovat yleensä myyty täyteen sesonkeina, kuten joulun aikaan ja hiihtolomakaudella. Ympäri vuoden matkustajia ei kuitenkaan ole yhtiölle riittävästi.

VR:ltä kerrotaan, että Lapin junissa täyttöaste on keskimäärin runsaat 50 prosenttia kun se koko maan markkinaehtoisessa junaliikenteessä on 45 prosenttia.

– Koska yöjunaliikenne on meille tappiollista, meidän ei kannata hankkia lisäkapasiteettia, Romanainen sanoo.

Lisää vuoroja Kolariin

Jotain VR kuitenkin tekee Lapin liikenneyhteyksien eteen tänä vuonna. Helsinki-Kolari -välille lisätään ensi kesäkuussa yksi junavuoro viikossa molempiin suuntiin. Lisäksi ruska-aikaan samalla välillä ajetaan 12 lisävuoroa.

Helsinki-Rovaniemi -välillä junamatkoja tehtiin viime vuonna 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rovaniemen aseman kautta kulki viime vuonna yli 400 000 matkustajaa, mikä on kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lapin osuus kaikista junamatkoista ei ole järin suuri, sillä Lappiin tehtiin viime vuonna alle kuusi prosenttia kaikista Suomen junamatkoista. Koko maassa tehtiin viime vuonna 12,5 miljoonaa junamatkaa.