YouTubelta kesti yli viikon reagoida törkeään videomateriaaliin – video itsemurhan tehneestä keräsi miljoonia klikkauksia

Amerikkalainen YouTube-tähti, Logan Paul julkaisi 31. joulukuuta videon, jossa näkyy ilmeisesti itsemurhan tehnyt mies. YouTubelta kesti kymmenen päivää reagoida videon herättämään protestimyrskyyn.

YouTube
Logan Paul
Logan PaulAOP

22-vuotias Logan Paul aloitti uransa Vine-videopalvelussa, ja siirtyi tekemään YouTubelle videokanavaa ja vlogia, joilla on yhteensä 20 miljoonaa tilaajaa. Viime vuonna Forbes-lehden arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän ansaitsi neljänneksi eniten YouTube-tähdistä, 12,5 miljoonaa dollaria eli 10,5 miljoonaa euroa.

Ohiolaiskaveri iski kuitenkin kirveensä kiveen Japanissa.

Hän julkaisi uudenvuodenaattona videon niin kutsutusta itsemurhametsästä, Fuji-vuoren juurella sijaitsevasta Aokigaharasta, jossa japanilaiset ovat tehneet itsemurhia satojen vuosien ajan. Yhä arviolta kymmenet ihmiset päättävät siellä vuosittäin päivänsä.

Paulin videossa näkyy kuvia japanilaismiehestä, joka on ilmeisesti hirttäytynyt. Kasvot oli videossa peitetty, mutta Paul muun muassa kommentoi ruumiin siniseksi muuttunutta ihoa.

Videota ehdittiin klikkailla yli kuusi miljoonaa kertaa. Koska Paul on varhaisteinien ja teinien suosiossa, moni lapsikin näki videon. YouTube ei poistanut videota (siirryt toiseen palveluun), vaan Logan Paul itse, 24 tuntia julkaisun jälkeen.

Kuolleen ihmisen videointi oli jo yksistään paha asia, mutta lisäksi Paul ystävineen vitsailivat videolla ja Paul aloitti videonsa uhoamalla, kuinka hän tekee YouTuben historiaa.

YouTuben toimettomuutta on moitittu

Video synnytti nopeasti nettiraivoa, ja Paulin YouTube-kanavan poistamiseksi on kerätty (siirryt toiseen palveluun) puolisen miljoonaa nimeä.

Paul pyysi seuraavana päivänä videolla anteeksi, ja sanoi, ettei videota olisi ikinä pitänyt tehdä. Twitterissä hän sanoi, että videon oli tarkoitus kiinnittää huomiota itsemurhien ennaltaehkäisyyn.

Nyt YouTube on poistanut Paulin kanavat Googlen Preferred -ohjelmasta, jolla mainostajille tarjotaan suosituimpien kanavien paketteja mainoksille. Logan Paul on myös siirretty sivuun kanavan nettisarjasta Foursome.

Toimenpiteiden rahallista vaikutusta on vaikea arvioida. Paul saa toki edelleen tuloja videokanavistaan ja sponsoroiduista some-esiintymisistään.

Netissä on ihmetelty YouTuben hitautta. Sivusto on aiemmin nopeasti poistanut sisältöjä (siirryt toiseen palveluun), joissa on vaikkapa esiintynyt seksuaalivähemmistöjä tai mielenterveyden häiriöiden kommentointia.

Mutta klikkauksia keräävän tähden materiaaliin reagointi on hitaampaa.

YouTuben mukaan kritiikki on kuultu, ja myöntää reagoinnin olleen hidasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters