Ecuador hakee Julian Assangelle pääsyä Lontoon lähetystöstä, Assange sai Ecuadorin kansalaisuuden

Britannian ulkoministeriö tyrmää Ecuadorin toiveen saada WikiLeaksin perustajalle, Julian Assangelle diplomaattiasema.

Julian Assange
Julian Assange
Julian Assange Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa, 19. toukokuuta 2017.Andy Rain / EPA

Ecuadorin ulkoministeri Maria Fernanda Espinosa ilmoitti torstaina, että Julian Assangelle on myönnetty tämän omasta hakemuksesta Ecuadorin kansalaisuus jo 12. joulukuuta..

Kansalaisuuden myötä Ecuador toivoo, että Britannia tunnustaisi Assangelle diplomaattiaseman, joka suojaisi häntä pidätykseltä ja luovutukselta.

Britannian ulkoministeriö ilmoitti kuitenkin uutistoimisto Reutersin mukaan jo aiemmin torstaina, että se on kieltäytynyt antamasta Assangelle diplomaattistatusta.

Julian Assange on asunut Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä jo viisi vuotta. Vuonna 2012 Assange piiloutui Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista. Assange kiistää syytökset.

Ruotsi on jo luopunut raiskausepäilyn tutkinnasta, mutta Britannia on silti yhä määrännyt hänet pidätettäväksi, ehdonalaissääntöjen rikkomisesta, jos hän poistuu Ecuadorin suurlähetystöstä.

Assange pelkää, että Ruotsi lähettäisi hänet Yhdysvaltoihin vastaamaan vakoilusyytteisiin. Vakoiluepäilyt puolestaan liittyvät WikiLeaksin vuonna 2010 julkaisemiin salaisiin Yhdysvaltojen asiakirjoihin.

Lähetystömotti halutaan purkaa – ja mieluiten pian

Guardian-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Assangen ja Ecuadorin lähetystön työntekijöiden välit ovat kireät. Lähetystön turvallisuusmiesten on raportoitava Ecuadorin turvallisuuspalvelulle Assangen kaikki tekemiset yksityiskohtaisesti.

Välejä kiristi erityisesti Assangen toiminta Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana vuonna 2016, kun WikiLeaks julkaisi demokraattipuolueen ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin sähköposteja. Ecuador päätti katkaista Assangelta pääsyn internetiin.

Guardianin tulkinta on, että Assange haluaa pysyä Yhdysvaltain vallankäytön vastarinnan keulakuvana, eikä halua myöntää, että hänen pakoilunsa johtuu hänen henkilökohtaisesta käytöksestään, ei WikiLeaksistä. Ecuador taas ei halua myöntää, että se ehkä teki virheen myöntäessään Assangelle turvapaikan.

Uutista on korjattu 13.2. klo 19:18 Assange on ollut epäiltynä vain yhdestä raiskauksesta, ei useista.

*Lue lisää: *

Seksiä, rikossyytteitä ja salaisia asiakirjoja – Kuinka sananvapauden sankarina esitetty Julian Assange päätyi piileskelemään suurlähetystöön?

Mistä Wikileaksin perustajan Julian Assangen piileskelyssä on kyse?

Lähteet: AFP, AP, Reuters