Tutkija: Pandojen tarhaaminen Suomessa on luonnonsuojelun kannalta turhaa

Pandoja Kiinasta Suomeen kuljettavan lentokoneen on määrä laskeutua Helsinki-Vantaan lentokentälle torstaina. Eläintarhojen toimintaa on kyseenalaistettu eläinten oikeuksiin vedoten.

pandat
Pandakuorma-auto lähdössä kohti lentokenttää.
Jenny Matikainen / Yle

Kiinasta tuodaan parhaillaan Suomeen pandapariskuntaa. Yleisö pääsee katselemaan Lumi- ja Pyry-nimisiä jättiläispandoja Ähtärin eläintarhassa.

Tilanne herättää ympäristöpolitiikan tuntijassa ristiriitaisia tunteita. Tampereen yliopiston yliopistonlehtori kertoo eläintarhojen historian ulottuvan 1800-luvun lopulle, mistä lähtien ne ovat keskittyneet eksoottisten eläinten näyttämiseen.

– Toimintaa perusteltiin alun perin viihdyttämisellä ja kasvattamisella. 1960- ja 70-luvuilla eläintarhoja syytettiin kuitenkin luonnonvaraisten eläinten häviämisestä, Nina V. Nygren kertoo.

Onko pandoja tarpeellista kuljettaa kauaksi kotiseuduiltaan tänne?

Nina V. Nygren

Niinpä eläintarhat alkoivat perustella toimintaansa luonnonsuojelulla ja ympäristönkasvatuksella. Myös pandojen tuontia Suomeen perustellaan niiden suojelulla.

– On eläinlajeja, joilla ei ole muita selviytymismahdollisuuksia kuin eläintarhat, mutta pandat eivät ole uhanalaisia.

Keski-ikäinen nainen lähikuvassa.
Nina V. Nygren on tutkinut asiakkaiden kokemuksia eläintarhoista.Antti Eintola Yle

Nina V. Nygrenin mielestä eläimiä kannattaisi suojella ensisijaisesti niiden luontaisessa ympäristössä. Jos se ei ole mahdollista, tarhausta pidetään usein perusteltuna.

Yliopistonlehtorin mielestä eläintarhojen toimintaa on kyseenalaistettu myös eläinoikeuksien kannalta. Jos luontoa halutaan suojella, hänen mukaansa voisi olla parempi suunnata panokset esimerkiksi luontoalueiden suojeluun.

– Onko pandoja tarpeellista kuljettaa kauaksi kotiseuduiltaan tänne, jossa ei tiedetä miten ne täällä voivat, tutkija kysyy.

*Lue myös: *

Suomi odottaa Kiinan pehmeää pakettia – Vuokrapandat pakattiin lentolaatikkoon ylistävien sanojen ja talouskasvutoiveiden saattelemana

Pandat ovat lennolla kohti Helsinkiä, mukana on paljon ruokaa ja hoitajia