F-Securen tutkija epäilee: Twitterissä muhii "Suomi-teemainen" bottiarmeija

Tuntematon taho on luonut automatisoituja Twitter-bottitilejä, jotka seuraavat suosittuja suomalaisia käyttäjätilejä. Bottitilien käyttötarkoitus ei ole vielä selvinnyt.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Mistä näitä seuraajia oikein tulee?

Toistaiseksi hämärän peitossa oleva taho on Suomen presidentinvaalien kynnyksellä koonnut Twitterissä Suomeen keskittyvistä bottitileistä koostuvaa verkostoa, epäilee tietoturvayhtiö F-Securen tutkija Andy Patel torstaina blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Patel kertoo tutkineensa vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haaviston ja valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön Twitter-tilien seuraajia ja teki havainnon, että kumpaakin oli alkanut seurata satoja bottitilejä alle kahden kuukauden sisällä.

Bottitileillä tarkoitetaan automatisoituja käyttäjätilejä, joilla ei ole oikeaa käyttäjää. Niillä voidaan keskitetysti levittää roskapostia tai yrittää esimerkiksi vääristää poliittista keskustelua. Ilmiö nähtiin muun muassa Yhdysvalloissa maan viime presidentinvaalien aikaan.

Patel suodatti esiin ehdokkaiden tilejä seuraavat mahdolliset botit tekemällään analyysityökalulla. Siihen hän oli määrittänyt ennalta joukon ehtoja, jotka erottelevat botit tavallisista käyttäjistä. Tyypillisellä botilla ei ole esimerkiksi profiilikuvaa, seuraajia tai yhtäkään twiittiä, ja tilin käyttäjänimi voi muodostua satunnaiselta näyttävistä merkkijonoista.

Haaviston tiliä oli tutkijan analyysin mukaan alkanut seurata 399 bottia ja Niinistön tiliä 330 bottia. Näistä boteista 49 oli seurannut kumpaakin tiliä.

Tutkija huomasi samojen bottien seuraavan presidenttiehdokkaiden lisäksi muitakin suosittuja suomalaisia Twitter-tilejä. Usein seurattujen käyttäjien joukossa oli muun muassa toimittaja Tuomas Enbuske, pääministeri Juha Sipilä sekä Docventures-juontaja Riku Rantala.

Myös Yle Uutisten tili löytyi bottien seuraamien käyttäjien listasta useiden suurten suomalaismedioiden tilien ohella.

Seuraajaryöppy jo viime vuoden puolella

Jo viime vuoden joulukuussa Pekka Haaviston kampanjatiimi oli pannut merkille, että Haaviston Twitter-tilille oli ryöpsähtänyt kerralla sadoittain bottiseuraajia. Yhtenä selityksenä arveltiin, että yhtäkkinen Twitter-piikki johtui lapsista, jotka seurasivat poliitikkojen tilejä palvelun suosituksiin uskoen.

Keskiviikkona Oulussa pidetyssä vaalitentissä myös Niinistö mainitsi huomanneensa tilillensä joulun alla kertyneet seuraajat, ja epäili olevansa Haaviston kanssa "ilmeisesti saman prosessin kohteena".

Vaikka Twitter-botteja voidaan käyttää automaattisten viestien lähettelyyn, toistaiseksi F-Securen tutkija Andy Patelin epäilemä "Suomi-bottien" verkosto on pysynyt horrostilassa.

– Vaikuttaa siltä, että joku rakentaa kiireellä Suomi-teemaista Twitter-bottiverkostoa. Emme vielä tiedä, mihin sitä tullaan käyttämään, Patel kirjoitti blogitekstissään.

Bottiverkostosta uutisoi tänään ensiksi Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Epämääräisten Twitter-seuraajien ryöppy ihmetyttää Haaviston kampanjaväkeä – Osa ehkä lapsia

Twitter-botit loistavat absurdin ajanvietteen mestareina