Hyppää sisältöön

Trumpin uusin möläytys maahanmuutosta nosti vastalauseiden vyöryn

"Miksi haluaisimme ihmisiä persläpimaista?" Trump kysyi viitaten Haitiin. Hän ehdotti, että Yhdysvaltoihin otettaisiin enemmän maahanmuuttajia Norjan kaltaisista maista. Kommentti koettiin erityisen loukkaavaksi Haitin maanjäristyksen muistopäivän alla.

Donald Trump Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Trumpin maahanmuuttokommentit kuohuttavat jälleen.

"Miksi meidän pitäisi sallia maahanmuutto persläpimaista?" Trump kommentoi viitaten Haitiin ja Afrikan maihin.

Uutistoimistojen mukaan Trump kysyi tätä Valkoisessa talossa järjestetyssä maahanmuuttoon liittyvässä tapaamisessa. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa sopimuksesta, joka antaa lapsina laittomasti maahan muuttaneille ihmisille suojelua Yhdysvalloissa.

Sen jälkeen Trump vihjasi, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa enemmän maahanmuuttajia Norjan kaltaisista maista.

Uutistoimistolähteiden mukaan Trumpin kommentit saivat paikalla olleet lainsäätäjät hämmentyneiksi.

Valkoisen talon tiedottaja Raj Shah puolusti tiedotteessa Trumpin maahanmuuttolinjaa, mutta ei ottanut suoraan kantaa Trumpin tuoreimpiin kommentteihin. Hänen mukaansa Trump taistelee amerikkalaisten puolesta, kun osa politiikoista taistelee muiden maiden puolesta.

"Todistaa olevansa tietämätön maamme historiasta"

Trumpin möläytys herätti odotetusti raivoa poliitikoissa sekä republikaanien että demokraattien keskuudessa. Erityisen loukkaavaksi kommentti koettiin haitilaisten keskuudessa, sillä Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä tulee tänään kuluneeksi kahdeksan vuotta.

– Haitilaiset ovat joutuneet sietämään niin paljon enemmän ja taistelemaan niin paljon enemmän epäoikeudenmukaisuutta vastaan kuin presidenttimme koskaan, kommentoi Yhdysvalloissa hyvin tunnettu journalisti ja televisiopersoona Anderson Cooper.

– Presidentti Trumpin kommentit ovat jälleen yksi todiste hänen ymmärtämättömistä ja välinpitämättömistä näkemyksistään. Se myös vahvistaa epälyt siitä, että presidentin slogan "Make America great again" tarkoittaa todellisuudessa "Make America white again", kommentoi demokraattipoliitikko Cedric Richmond, joka on Yhdysvaltain kongressin afroamerikkalaisten etuja ajavan CBC-ryhmän (Congressional Black Caucus) puheenjohtaja.

Haitilaistaustainen republikaani Mia Love puolestaan luonnehti Trumpin kommenttia "epäystävälliseksi, erimielisyyttä lietsovaksi, elitistiseksi ja Yhdysvaltojen kansallisten arvojen kanssa riiteleväksi."

– Hän todistaa näin olevansa tietämätön maamme historiasta ja erityisesti haitilaisten maahanmuuttajien vaikutuksesta maan historiaan, sanoi puolestaan Kwame Raoul, Illinoisin senaatin jäsen, jonka vanhemmat ovat tulleet Yhdysvaltoihin Haitista 1950-luvulla.

Kirjailija Stephen King hämmästeli Twitterissä, miksi norjalaiset haluaisivat muuttaa Yhdysvaltoihin.

.
.