Hyppää sisältöön

"Seksikäs pariisitar" ja moni muu nuori Ranskassa pitää kulttinäyttelijän #metoo-hyökkäystä vanhanaikaisena: "Minua ei lähestytä luvatta"

Näyttelijä Catherine Deneuven johtama kritiikki #metoo-kampanjaa vastaan jakaa sukupolvia.

Catherine Deneuve Berliinin elokuvajuhlilla viime vuoden helmikuussa. Kuva: Ian Langsdon / EPA

PARIISI Seksuaalista häirintää koskeva keskustelu on saanut Ranskassa lisää kierroksia.

Näyttelijä Catherine Deneuve ja joukko muita tunnettuja ranskalaisnaisia julkaisi sanomalehti Le Mondessa (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla kirjoituksen, jossa he arvelivat koko #metoo-kampanjan menneen liian pitkälle ja johtaneen miesten syyllistämiseen.

Kirjoitus on herättänyt runsaasti kansainvälistäkin mediahuomiota – ja kirvoittanut kiivasta kritiikkiä. Ranskalaiset feministit ja useat naispoliitikot ovat tuominneet Deneuven ja kumppaneiden näkemykset taantumuksellisiksi.

– Le Monden julkaiseman manifestin kirjoittajat käyttävät näkyvyyttään vähätelläkseen seksuaalirikosten uhreja, kommentoi feministi Caroline de Haas Ranskan television haastattelussa.

Kokemus häirinnästä yleistä

On #metoo-keskustelusta mitä mieltä tahansa, mistään ohimenevästä ilmiöstä ei vaikuta olevan Ranskassa kyse.

Kun Pariisin kaduilla pysäyttää kymmenen eri-ikäistä naista, kertoo heistä jokainen kokeneensa seksuaalista häirintää. Kaikki sanovat myös kaipaavansa asiantilaan muutosta, nuoret painokkaammin kuin vanhemmat.

– Mielestäni Weinstein-skandaalin käynnistämä keskustelu on valtavan tärkeä, suorastaan vallankumouksellinen! Katuhäiriköintikin tuntuu sen seurauksena vähentyneen, sanoo skootterinsa selkään hyppäävä Cecile-niminen nuori nainen.

Hän naurahtaa olevansa ”seksikäs pariisitar” eli nainen, jolla on vaalea tukka, punaista huulipunaa ja korkeat korot.

– Se ei missään nimessä tarkoita, että minua saisi lähestyä ilman lupaani, Cecile puuskahtaa ja sanoo ihmettelevänsä Deneuven ja kumppaneiden ulostuloa.

"Deneuve on iäkäs"

Moni arvelee, että häirintäkeskustelu on jossain määrin myös sukupolvikysymys. Siinä missä vanhemmat feministit puolustivat seksuaalista vapautta, haluavat nuoremmat naiset kähmintävapaan yhteiskunnan.

– Catherine Deneuve on aika iäkäs, hänelle tasa-arvo tarkoittaa eri asiaa kuin nykyisille parikymppisille, summaa Jeanne Frederic -niminen neljän lapsen äiti.

Häirintäkeskustelu on joka tapauksessa johtamassa Ranskassa monenlaisiin toimiin.

Tasa-arvoministeri Marlène Schiappa valmistelee parhaillaan lakia, joka tiukentaa rangaistuksia raiskausrikoksista. Useat ranskalaisyritykset ovat puolestaan ryhtyneet kouluttamaan henkilöstöään tunnistamaan seksuaalisen häirinnän.

Aiheesta lisää:

"Raiskaus on rikos, ritarillisuus ei ole" – Ranskalaisnäyttelijätär Catherine Deneuve arvostelee #MeToo-kampanjaa ylilyönneistä

"Venäjällä seksuaalinen ahdistelu ei olisi mahdollista, kiitos Putinin" – #metoo-kampanja kirvoittaa kommentteja maailmalla