Luomutuotanto lisääntyy hiljalleen Hämeessä

Hämäläiset ovat siirtyneet luomuun hitaasti.

luomuruoka
Traktori kylvötöissä pellolla
Timo Leponiemi / Yle

Luomutuotanto on lähtenyt kasvuun Hämeessä. Luomutilojen määrä lisääntyi viime vuonna edellisestä vuodesta kahdeksan prosenttia. Uusia luomutiloja kirjattiin parisenkymmentä ja luomutiloja oli kaikista tiloista kuusi prosenttia. Vastaavasti esimerkiksi Ahvenanmaalla luomutiloja on kaikista tiloista kuitenkin pitkälle yli 30 prosenttia.

Hämeen ELY-keskuksen alueella luomulla oli yli 11 000 hehtaaria, eli noin kuusi prosenttia koko Hämeen peltoalasta. Hämeessä on kasvanut etenkin luomulla oleva nurmiviljely.

Hämeessä on ollut huutava pula etenkin luomumaidosta, ja esimerkiksi Arla Ingmanin markkinoima ja Hämeenlinnan Osuusmeijerin hankkima luomumaito on tullut suureksi osaksi muualla Suomessa olevilta luomumaitotiloilta.

** Lue myös: ** "Kaikilla luomutuotteilla on nyt kysyntää" – kannattavuus nostaa viljelijänkin motivaatiota ** **