Seksiorjat kiristävät taas Japanin ja Etelä-Korean välejä: Japani torjui vaatimuksen anteeksipyynnöstä "lohtunaisille"

Maat sopivat kiistakysymyksestään vuonna 2015, mutta asia hiertää välejä jälleen.

Lohtunaiset
Korealaista lohtunaista esittävä patsas Soulissa.
Korealaista lohtunaista esittävä patsas pääkaupunki Soulissa elokuussa 2017.Jeon Heon-kyun / EPA

Japanin ja Etelä-Korean välejä kalvaa yhä uudelleen riita "lohtunaisista", Japanin armeijan toisen maailmansodan aikaisista seksiorjista. Valtaosa armeijan sotilasbordelleihin viemistä naisista oli korealaisia, ja osa on yhä elossa.

Etelä-Korea vaati tällä viikolla Japanilta "vilpittömin sydämin" tehtyä uutta anteeksipyyntöä (siirryt toiseen palveluun) ja opiksi ottamista. Japanin pääministeri Shinzo Abe torjui vaatimuksen perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maat sopivat historiansa kenties kipeimmästä kiistakysymyksestä vuonna 2015.

Japani pyysi tuolloin anteeksi ja lupasi miljoonakorvaukset lohtunaisten tukirahastolle. Sopimuksen mukaan riita päättyisi "lopullisesti ja peruuttamattomasti": maat lupasivat lopettaa toistensa arvostelun asiassa.

Abe pyysi nyt Etelä-Koreaa kunnioittamaan sopimusta.

– Sopimus oli lupaus kahden kansakunnan välillä. Lupauksen pitäminen on kansainvälinen ja maailmanlaajuinen periaate. Emme voi hyväksyä Etelä-Korean yksipuolisia vaatimuksia lisätoimista, Abe sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Vaatimuksen taustalla vallanvaihto

Etelä-Korean vaatimuksen taustalla on ainakin presidentinvaihdos.

Kun maassa vaihtui valta viime vuonna, kaikki ehdokkaat lupasivat eri tavoin "tarkistaa" edeltäjänsä Park Geun-hyen solmimaa sopimusta, selvittää The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Anteeksipyyntövaatimusta lukuun ottamatta nykyinen presidentti Moon Jae-in tuli lopulta tulokseen, että sopimusta "ei voi kiistää".

Sopimuksen läpikäynti oli Etelä-Korealle tärkeää sekä sisäpoliittisesti että seksiorjien eheytymisen kannalta, The Washington Post arvioi.

Japanilaisten lehtitietojen mukaan pääministeri Abe ei osallistune Etelä-Korean talviolympialaisiin tuoreen kiistakäänteen vuoksi. Japanin hallituksen mukaan osallistumisesta ei ole päätetty.

Viimeksi vuosi sitten Japani kutsui Etelä-Korean-suurlähettiläänsä tilapäisesti kotiin vastalauseena seksiorjapatsaalle, joka oli pystytetty lähetystön ulkopuolelle korealaisessa Busanin kaupungissa.

Aiheesta lisää:

Etelä-Korea julkaisi harvinaisen videon Japanin armeijan seksiorjista

Japani närkästyi "lohtunaisen" patsaasta – kutsui lähettiläänsä kotiin Etelä-Koreasta

Lohtunaisten kohtalo koskettaa

Lähteet: Reuters