Kuolonkolareita ennätysvähän – erityisesti pyöräilyonnettomuudet laskussa

Eniten sattui suistumisonnettomuuksia. Kohtaamisonnettomuuksien määrä oli alin vuosiin.

liikenneonnettomuudet
Kolaroituja autoja nostetaan hinausauton kyytiin lumisateessa moottoritiellä.
Markku Ojala / AOP

Viime vuonna liikenneonnettomuuksissa kuoli 226 ihmistä. Luku on 14 prosenttia pienempi kuin vuonna 2016, selviää Onnettomuustietoinstituutti OTIn ennakkoraportista (pdf) (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi kuolemaan johtaneiden onnettomuuksia määrä on tutkintahistorian pienin, 208.

OTIn yhteyspäällikkö Tapio Koisaari pitää lukemia hyvinä saavutuksina, sillä kohentuneen taloustilanteen myötä liikennesuoritteet ovat todennäköisesti kasvaneet, mutta turmien määrä on silti vähentynyt.

Suistumisonnettomuus liki joka toisen kuolonkolarin taustalla

Tilastojen mukaan yleisin onnettomuustyyppi on suistumisonnettomuus. Niitä oli 74, eli 44 prosenttia kaikista kuolemaan johtaneista moottoriajoneuvojen onnettomuuksista. Määrä on pysynyt liki edellisten vuosien tasolla.

OTI odottaa nimenomaan suistumisonnettomuustilastojen kohentuvan aktiivisen turvatekniikan kehittymisen myötä.

Sen sijaan kohtaamisonnettomuuksien määrä laski alimmilleen viiteen vuoteen. Nyt niitä oli 64. Jo yhden vuoden tilastojen perusteella voidaan arvioida, että kuolemaan johtaneita henkilöautojen välillä sattuneita onnettomuuksia on verrattain vähän turvavöiden käytön ja kehittyneen turvatekniikan ansiosta.

Sen sijaan raskaaseen kalustoon ja periksiantamattomaan esteeseen törmättäessä uusimmatkaan turvakorit- ja tyynyt eivät pelasta.

Pyöräilyonnettomuuksia kolmannes vähemmän

Myös kaksipyöräisillä sattui viime vuonna aiempaa vähemmän kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Taustalla on OTIn mukaan kaksi tekijää, kesän huono sää ja mopojen ja moottoripyörien määrän väheneminen.

– Kehno kesäsää todennäköisesti piti monet kaksipyöräiset tallissa, jolloin näitä ajoneuvoja oli myös liikenteessä huomattavasti vähemmän, Koisaari arvioi OTIn tiedotteessa.

Myös pyöräilyonnettomuuksien määrä laski viime vuonna selvästi, 32 prosenttia vuodesta 2016. Yhteensä viime vuonna sattui 15 kuolemaan johtanutta pyöräilyonnettomuutta.

Jalankulku- ja pyöräilyonnettomuustilastoissa korostuu yli 64-vuotiaiden osuus. Iäkkäät kuolevat törmäyksissä nuoria helpommin.

OTIn mukaan tutkittujen onnettomuuksien määrän vähentyminen ennätysalhaiseksi johtuu pitkälti juuri pyöräilyonnettomuuksien määrän laskusta.

OTI tutkii kaikki liikenneonnettomuudet, joissa joku kuolee kolmen päivän kuluessa onnettomuudesta. Lisäksi tilastoissa ovat mukana myös sairauskohtaukseen kuolleet. Tilastokeskus laskee liikennekuolemaksi onnettomuuden, jossa kuolema sattuu 30 vuorokauden kuluessa. Sairauskohtauksia Tilastokeskus ei huomioi.