Poliitikot ja virkamiehet viettivät kostean illan Kemiönsaaressa – viini virtasi kunnan piikkiin

Kemiönsaarelainen valtuutettu arvostelee seminaariviikonlopun kuluja suuriksi. Kunnanjohtajan mielestä kestitys oli normaalin käytännön mukaista.

Kemiönsaari
Viiniä kaadetaan lasiin.
YLE Keski-Suomi / Einari Viirret

Poliitikkojen ja virkamiesten alkoholinkäyttö puhuttaa Kemiönsaaressa. Viime syksynä kunnan piikkiin ostettiin alkoholia lähes tuhannella eurolla. Juomat nautittiin Örön linnakesaaressa pidetyssä seminaarissa.

Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu Janne Salonen (sit.) tutki seminaarin kuitteja ja yllättyi suuresta alkoholiin käytetystä summasta, mutta samalla koko seminaariin käytetystä euromäärästä. Salonen bloggasi aiheesta Uuden Suomen Puheenvuoro-palstalla (siirryt toiseen palveluun).

– Puolentoista päivän seminaari maksoi noin 15 000 euroa, ja minusta se on aika paljon, sanoo Salonen Yle Turulle.

Kuiteista selviää, että osallistujien palkkioihin upposi noin 5 500 euroa. Konsultti veloitti 2 400 euroa, yöpymiseen ja aterioihin hupeni lähes 6 000. Kuljetuksiin käytettiin melkein tuhat euroa. Osanottajia oli 25.

Toinen tonni höylättiin kunnan kortilla alkoholia. Salonen kertoo kuiteista ilmenneen, että olutta ostettiin noin 100 tölkkiä, viiniä 30 pulloa. Alkoholia ostettiin myöhemmin vielä lisää myös ravintolassa.

– En halua arvostella kenenkään alkoholinkäyttöä, koska itsellekin maistuu, mutta siitä pitäisi keskustella, että onko tämä sellaista, mitä kunnan pitäisi maksaa, Salonen kysyy.

Säännöt tarjoilulle

Ylenpalttinen tarjoilu on Janne Salosen mielestä suorastaan tuhlausta. Paikallaolijat saavat jo palkkion paikallaolosta. Kunnanjohtaja Anneli Pahtan mukaan tällainen kestitseminen on kuitenkin normaali käytäntö.

Yle Åbolandin haastattelussa Pahta kertoo, että tällaisella seminaarilla halutaan kiittää poliitikkoja heidän panoksestaan ja luoda hyvää yhteishenkeä. Salonen ei tyrmää käytäntöä, mutta toivoo toiminnalle kunnon raameja.

– Pitäisi kirjoittaa pelisäännöt tarjoilun suhteen. Sellaisia ei tällä hetkellä ole, Salonen huomauttaa.

Salonen ehdottaa, että vieraille tarjotaan viini ruoan kanssa ja saunaolut, mutta ei nyt kulutettuja määriä alkoholia. Hänen puolestaan vieraat voivat maksaa itse juomisensa.