1. yle.fi
  2. Uutiset

Porokolarien määrä kasvoi sadoilla viime vuonna – "Ilman Porokello-sovellusta vuosi olisi tilastohistorian pahimpia"

Kolarien määrä kasvoi vuonna 2017 yli 600:lla edellisvuodesta. Porot viihtyivät teiden varsilla esimerkiksi siksi, ettei metsästä löytynyt sieniä. Myös alkutalven runsas lumipeite hankaloitti metsässä liikkumista.

Porokolari
Bohccot
Bohccooivviid dárbbašit lasi dutkamušaid varas.Jarmo Nuotio / Yle

Liikennevakuutuskeskukselle on tähän mennessä ilmoitettu vuoden 2017 osalta noin 4100 porokolaria ja määrä voi vielä kasvaa. Vuonna 2016 ilmoitettiin 3464 porokolaria. Kolarien määrä kasvoi siis yli 600:lla. Liikennevakuutuskeskus korvaa poronomistajalle poron menetyksestä aiheutuneet tappiot.

Liikenneturvallisuutta pohjoisen poronhoitoalueella yritetään parantaa Porokello-sovelluksella, joka on ollut yleisessä käytössä viime syksystä. Ammattilaiset saivat Porokellon käyttöönsä jo 2015. Lapin ELY-keskuksen liikennejohtaja Jaakko Ylinampa uskoo, että ilman sovellusta kolarien määrä olisi vielä paljon suurempi.

– Porovaroituksia on tehty 20 -30 prosenttia enemmän kuin aiemmin, sekin kertoo että porot ovat olleet paljon enemmän teiden varsilla. Viime vuosi olisi ollut kyllä yksi pahimmista porokolarivuosista tilastohistoriassa, ellei Porokello-sovellusta olisi ollut, Ylinampa toteaa.

Porot pakkautuivat syksyllä teiden varsille kaluamaan ruohikkoa, koska sienivuosi oli heikko. Porot eivät viihtyneet metsässä siksikään, että alkutalvi on Lapissa ollut poikkeuksellisen runsasluminen.

– Kun lumi ei kanna, porojen on ollut helpompi liikkua jälkiä pitkin ja ne ovat sen takia olleet aika paljon tiellä, Ylinampa sanoo.

Yksi houkutin on myös tiesuola, jonka perässä porojen tiedetään tulevan autoteiden tuntumaan. Etelä-Lapissa teitä suolattiin syksyllä enemmän kuin aiempina vuosina, mutta Ylinamman tiedossa ei ole erikseen Etelä-Lapin kolarilukuja, joten suolan osuudesta kolarien määrän kasvuun ei voida sanoa mitään varmaa.

Tämän vuosituhannen pahimpina vuosina porokolarien määrä on ollut jopa 5000:n tuntumassa. Kolarien määrä vaihtelee siis vuodesta toiseen paljon.

Lue seuraavaksi